{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suljkanović za Klix.ba: Nisu nas zvali, ali ne treba nam niko da bi potvrdili svoj probosanski karakter

31.3.2014. u 17:34
43
89
Suljkanović za Klix.ba: Nisu nas zvali, ali ne treba nam niko da bi potvrdili svoj probosanski karakter
43
Suljkanović za Klix.ba: Nisu nas zvali, ali ne treba nam niko da bi potvrdili svoj probosanski karakter
Enes Suljkanović
Probosanske stranke SDA, SBiH, SBB, HSP, PS, SDBiH, DFBH, SPP i SDU potpisale su danas u Potočarima sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz entiteta RS na narednim Općim izborima u oktobru 2014. godine.
Na sastanku nije bilo predstavnika SDP-a. Enes Suljkanović, potpedsjednik bh. entiteta Republika Srpska i član Glavnog odbora SDP-a kaže da ih niko nije zvao na ovaj, kako su ga u Koaliciji 1. mart opisali, historijski sastanak.

Probosanske stranke su današnjim potpisivanjem sporazuma pod nazivom "Domovina“ preuzele moralnu obavezu o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS.

"Mi smo politička partija i neke ćemo pregovore i dogovore praviti sa određenim političkim strankama koje egzistiraju na području Republike Srpske za naredne izbore. Mi kao multietnička partija prije svega predstavljamo građane i sve narode u BiH i ulaskom na ovu zajedničku listu narušili bi svoje neke principe i 'pucali' bi u svoj dosadašnji rad izgrađivanja multietničnosti i cjelovitosti BiH", kaže Suljkanović za Klix.ba.

On tvrdi da se oko sporazuma "Domovina" okupljaju stranke koje predstavljaju jedan konstitutivan narod i da im ne treba, kako je kazao, nikakva organizacija ni koalicija da bi potvrdili svoj probosanski karakter. Suljkanovića smo pitali da li će SDP imati posebnu listu za izbore u RS-u.

"Otkad SDP postoji, uvijek smo imali svoju listu. Tako ćemo nastupati i u narednom periodu. Socijaldemokratska ideja nema barijere, ona je probosanski i proevropski orijentisana", dodaje on.

"Mi nismo bili pozvani na današnji sastanak u Potočarima. Ni ja kao potpredsjednik RS-a ni Denis Bećirović kao potpredsjednik SDP-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma nismo bili pozvani ni na polaganje cvijeća i obilježavanje prvog pokopa žrtava u Srebrenici, ali je SDP danas došao", dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, kao potpredsjednik RS-a podržava aktivnosti Koalicije 1. mart u smislu registracije birača u Srebrenici.

"Inicirao sam izmjene određenih zakona kako bih pomogao ove aktivnosti", kazao je Suljkanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: