BiH
43

Suljkanović za Klix.ba: Nisu nas zvali, ali ne treba nam niko da bi potvrdili svoj probosanski karakter

Piše: J. H.
Enes Suljkanović
Enes Suljkanović
Probosanske stranke SDA, SBiH, SBB, HSP, PS, SDBiH, DFBH, SPP i SDU potpisale su danas u Potočarima sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz entiteta RS na narednim Općim izborima u oktobru 2014. godine.

Na sastanku nije bilo predstavnika SDP-a. Enes Suljkanović, potpedsjednik bh. entiteta Republika Srpska i član Glavnog odbora SDP-a kaže da ih niko nije zvao na ovaj, kako su ga u Koaliciji 1. mart opisali, historijski sastanak.

Probosanske stranke su današnjim potpisivanjem sporazuma pod nazivom "Domovina“ preuzele moralnu obavezu o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS.

"Mi smo politička partija i neke ćemo pregovore i dogovore praviti sa određenim političkim strankama koje egzistiraju na području Republike Srpske za naredne izbore. Mi kao multietnička partija prije svega predstavljamo građane i sve narode u BiH i ulaskom na ovu zajedničku listu narušili bi svoje neke principe i 'pucali' bi u svoj dosadašnji rad izgrađivanja multietničnosti i cjelovitosti BiH", kaže Suljkanović za Klix.ba.

On tvrdi da se oko sporazuma "Domovina" okupljaju stranke koje predstavljaju jedan konstitutivan narod i da im ne treba, kako je kazao, nikakva organizacija ni koalicija da bi potvrdili svoj probosanski karakter. Suljkanovića smo pitali da li će SDP imati posebnu listu za izbore u RS-u.

"Otkad SDP postoji, uvijek smo imali svoju listu. Tako ćemo nastupati i u narednom periodu. Socijaldemokratska ideja nema barijere, ona je probosanski i proevropski orijentisana", dodaje on.

"Mi nismo bili pozvani na današnji sastanak u Potočarima. Ni ja kao potpredsjednik RS-a ni Denis Bećirović kao potpredsjednik SDP-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma nismo bili pozvani ni na polaganje cvijeća i obilježavanje prvog pokopa žrtava u Srebrenici, ali je SDP danas došao", dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, kao potpredsjednik RS-a podržava aktivnosti Koalicije 1. mart u smislu registracije birača u Srebrenici.

"Inicirao sam izmjene određenih zakona kako bih pomogao ove aktivnosti", kazao je Suljkanović.