Ukloniti administrativne prepreke
7

Suljagić: Udvostručavat će se broj registriranih za izbore u Srebrenici

FENA
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Predsjednik Koordinacionog tima za lokalne izbore u Srebrenici Emir Suljagić u izjavi za Fenu kaže da danas imaju organizaciju koju nisu imali prije sedam dana te da aktivisti rade svakodnevno u tuzlanskom i u sarajevskom kantonu.

"Očekujem da broj ljudi koje dnevno registriramo bude udvostručen od iduće sedmice, te da kantonalne, entitetske i državne vlasti uklone administrativne prepreke u ovom procesu, za šta smo dobili uvjeravanja da će biti učinjeno", rekao je Suljagić.

Nezavisni kandidat za načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da je njegova kandidatura građanska inicijativa, odnosno inicijativa civilnog društva.

"Nakon što sam predao kandidaturu uslijedile su mnogobrojne reakcije, poslali smo dopise u SDA, SDP, SBiH i SBB BiH i zasad smo dobili smo zvaničnu podršku od SDP-a, SDA i SBiH, a očekujemo sastanak s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem naredne sedmice", kazao je Duraković.

Naglašava da je fokus kampanje da se građani registriraju za lokalne izbore u Srebrenici, te da uporedo s tim izrađuje program koji će se zvati "Srebrenica 2020".

"To je program dugoročnog karaktera koji će uskoro biti predstavljen udruženjima žrtava, organizacijama civilnog društva i svim ovim političkim opcijama s kojima ću nastojati postići sporazum na kojem ću bazirati svoj budući rad", kaže Duraković.

On pojašnjava da je glavna teza programa - osiguranje egzistencije ljudima u Srebrenici i stvaranje ambijenta i uvjeta u kojima mogu živjeti od svog rada, odnosno što manje jednokratnih i improviziranih donacija kojima se pravi sirotinja od tih ljudi, a što više otvaranja novih radnih mjesta.