Neželjen protokol
320

Suljagić odbio primiti ambasadoricu Švedske nakon što nije htjela otkazati posjetu Grujičiću

A. L.
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić odbio je danas ugostiti ambasadoricu Švedske Helenu Lagerlöf nakon što ona nije željela otkazati posjetu načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću koju je planirala za isti dan.

Suljagić nam je objasnio da je ambasadorica Švedske krila od njih detalje posjete, ali da su on i saradnici jučer saznali kako namjerava poslije Memorijalnog centra posjetiti Grujičića.

"Kad sam to saznao, jučer u 14 sati sam nazvao Ambasadu Švedske. Obavio sam razgovor sa zamjenicom šefa misije. Kazao sam joj vrlo otvoreno da ne mogu doći kod nas ako će ići njemu. Čak joj nisam rekao da ne mogu ići njemu nikako, ako im može stati pod obraz. Ali, ne mogu isti dan biti u Memorijalnom centru i kod njega jer nekoga od nas onda moraju lagati. Ona mi je rekla da će nam odgovoriti do kraja dana", priča nam Suljagić.

Pojašnjava da mu je rečeno kako će odgovor o eventualnoj promjeni protokola dobiti do kraja dana, ali to se nije desilo.

"Ja sam jutros došao na posao i zamolio da se nazove Ambasada Švedske. Dobili smo jednu od službenica Ambasade i pitam je otvoreno da mi kažu šta je plan jer ja neću da saučestvujem u normalizaciji ponašanja Mladena Grujičića i njegovoj politici. Ona meni kaže da je ambasadorica odlučila da ne mijenja protokol. Onda sam joj ja rekao da produži direktno kod Grujičića jer joj ovdje neće biti bujruma", kazao je Suljagić i dodao da se na tome završilo.

Ipak, svega pola sata kasnije, kako priča Suljagić, ambasadorica Švedske i njena pratnja parkiraju se ispred glavnog ulaza u Memorijalni centar.

"Došli su do moje kancelarije. Došla je zamjenica šefa misije. Prvo sam svoju zamjenicu zamolio da se pozabavi time, onda kad ni to nije pomoglo ja sam izašao i rekao da ne mogu doći kod nas, ponovio sam ono što sam prethodno rekao. Nadam se da su shvatili, odnosno shvatili su i okrenuli su se natrag. Gdje su otišli poslije toga ne znam", kazao je Suljagić.

Kako nam je rekao, razgovor ispred njegovog ureda bio je "strastven, ali vrlo uljudan".

"Dva puta sam im rekao da to ne rade. Memorijalni centar Srebrenica nije mjesto koje je usput kad kreneš kod načelnika. Ako dođeš ovdje, posveti nam taj jedan dan. Ovo je kombinacija ljenosti i kolonijalne arogancije. Ona se usudila doći meni na vrata nakon što sam ja dva puta rekao da nisam zainteresovan. To je horor. Oni se ponašaju kao da je ovo Namibija i početak 20. stoljeća", poručio je Suljagić.