BiH
0

Suljagić: Dodikov zakon o prebivalištu uveo bi vize građanima BiH

FENA
"Milorad Dodik jeftino pokušava "prepakovati" sadržaj bunta protiv njegove lične vladavine iz socijalnog u etnički i mi mu u tom smislu nemamo namjeru pomagati. Neka požanje ono što je posijao", izjavio je koordinator Koalicije nevladinih organizacija "Prvi mart" Emir Suljagić, reagirajući na najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će u ponedjeljak, 3. marta, Vladi i drugim entitetskim institucijama predložiti da po hitnom postupku usvoje zakon o prebivalištu koji bi važio u ovom entitetu.

"Postoje brojni i sigurni mehanizmi sprečavanja usvajanja ovog zakona u ovom obliku i mi u "Prvom martu" ćemo osigurati da svi budu iskorišteni",izjavio je Suljagić, dodajući kako svi građani BiH trebaju znati da bi usvajanje entitetskog zakona o prebivalištu bio veliki korak ka ponovnom uvođenju viza za državljane BiH jer bio to bio kraj jedinstvenog sistema ličnih dokumenata.

"Na takvo nešto, siguran sam, Evropska unija neće pristati. I ne mogu da razumijem nikoga ko je u vlasti s njim, jer je ovim činom bilo kakva kohabitacija u vlasti s njim postala toliko skupa da se ne isplati i očekujem da barem partije sa sjedištem u Sarajevu SDP i SBB preispitaju svoje odnose sa SNSD-om na državnom nivou", kazao je koordinator Koalicije nevladinih organizacija "Prvi mart" Emir Suljagić.