BiH
12

Poslanici SDP-a i SDA u NSRS traže povlačenje Prijedloga zakona o prebivalištu

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Klub poslanika SDP BiH i SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske postupajući u skladu s poslovnikom o radu entitetskog parlamenta uputio je inicijativu za skidanje s dnevnog reda sjednice Narodne skupštine koja sutra počinje u Banjoj Luci prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu RS, saopštio je za Anadolu Agency (AA) potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić.

"Kako ne očekujemo da će se kolegij Narodne skupštine o tome očitovati, to nam ostaje da se o našoj inicijativi odlučuje na početku same sjednice u okviru usvajanja dnevnog reda“, pojasnio je Salkić.

Ponovio je već ranije zauzeti stav poslanika SDA i SDP BiH da je "neprihvatljivo donošenje entitetskog zakona o prebivalištu, jer se time direktno zadire u ustavne nadležnosti države BiH“.

"Mislim da RS želi uvrštavanjem ovog zakona u parlamentarnu proceduru izvršiti pritisak da se u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH donese državni zakon o prebivalištu“, istakao je Salkić.

Behzad Čirkić, poslanik SDP-a u Narodnoj skupštini RS takođe ističe da ne postoji ni ustavni ni zakonski osnov da RS donese vlastiti zakon o prebivalištu.

"Pitanje slobode kretanja i prebivališta i njihovo zakonsko regulisanje u isključivoj su nadležnosti države. Stoga je upućivanje ovog zakona u proceduru zapravo još jedna u nizu komedija predsjednika RS Milorada Dodika, čija partija u nedostatku snage i mogućnosti da rješava nagomilane socijalno ekonomske probleme u RS-u pokušava pažnju javnosti skrenuti na druge teme“, istakao je u izjavi za AA Čirkin.

Prema njegovim riječima daleko je poraznija činjenica što se kada su u pitanju političke teme, kakav je i entitetski zakon o prebivalištu "stvara jedinstven srpski patriotski blok koji je spreman dati bezrezervnu podršku svemu onome što je nastavak politike započete 1992. godine“.

"Iako smatram da unutar srpske opozicije ima mnogo onih kojima je jasno da su ovakav i slični zakoni protivni Ustavu BIH oni će ga podržati jer se naprosto u ovoj, predizbornoj godini boje reakcije svog biračkog tijela“, ocijenio je Čirkin.

Pravni ekspert Ćazim Sadiković podvukao je u izjavi za AA da "entiteti apsolutno ne mogu na sebe preuzeti nadležnosti države kojima se regulišu temeljna ljudska prava i slobode“.

"BiH je potpisnica Evropske konvencije o o zaštiti temeljnih ljudskih prava, Londonskog sporazuma, odnosno Statuta Savjeta Evrope i kao takva jedina može zakonom uređivati načine ostvarivanja ljudskih prava u koja spadaju i pravo na slobodu kretanja i izbor mjesta prebivališta“, naveo je Sadiković.

Kako nam je potvrdio Salkić u Banjoj Luci će večeras biti održana zajednička sjednica poslanika klubova SDP i SDA u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS na kojoj će se razmatrati svi naredni potezi vezani za zakon o prebivalištu RS-a.