Žele saradnju s Komšićem
163

Sulejman Tihić: Dogovor lidera u Briselu vodi u treći entitet

Anadolija
Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da jučerašnji dogovor u Briselu o takozvanom elektorskom sistemu u procesu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" vodi ravno u formiranje trećeg entiteta.

Rješenjem koje su ponudili predstavnici Evropske komisije (EK), načelno prihvatili predstavnici vladajuće ''šestorke'', a dobacili predstavnici SDA, trebalo bi se riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"To je sporazum koji ide na štetu Bosne i Hercegovine i bošnjačkoga naroda. To se vidi i po zadovoljstvu Milorada Dodika nakon sastanka... To je gore od postojećeg rješenja, korak nazad u odnosu na daytonska rješenja. To su nova asimetrična rješenja gdje Republika Srpska (RS) ostaje jedna izborna jedinica a Federacija BiH ima deset izbornih jedinica. To je podloga za treći entitet samo na prostoru FBiH. To je nova diskriminacija, jer to znači da jedan glas u kantonima s hrvatskom većinom vrijedi kao pet glasova u kantonima s bošnjačkom većinom. Umjesto da formalno predstavnicima ''ostalih'' bude omogućeno da budu kandidirani, cjeli sistem se postavlja u korist etničkog izbora. Napravljena je jedna nova diskriminacija u pokušaju da se otkloni jedna ranija diskriminacija'', rekao je Tihić u intervjuu za agenciju Anadolija, dodajući da je napravljena nova diskriminacija na štetu bošnjačkog naroda.

Ističe da će SDA učiniti sve što može kako bi se 11. aprila u Mostaru spriječilo nametanje ovakvog rješenja.

"SDA će učiniti što može, ali SDA ne može sama. Moraju se svi ustati, cijela javnost, vladine i nevladine organizacije, da se to zaustavi. Imamo šansu 11. aprila da se to riješi", kazao je.

Komentirajući krizu vlasti u FBiH, Tihić ukazuje kako gotovo svakodnevno predstavnici nove parlamentarne većine u većem bh. entitetu "gotovo plaču i mole međunarodnu zajednicu da im pomogne da preuzmu vlast".

"Umjesto da se koncentriraju i kroz ustavne i zakonske procedure izvrše rekonstrukciju Federalne vlade. Imaju potrebnu parlamentarnu većinu, ali izgleda da ne znaju da to provedu. Ili nekada, zbog žurbe da se nešto uradi preko i mimo zakona, gube vrijeme. To je sramota šta oni rade. Pozivati se na međunarodnu zajednicu, a imati 56 poslanika!? Neka završe taj posao. Ako znaju, ako su sposobni... No, zna se kakva je ustavna procedura, zašto vuku pogrešne poteze, zbog čega se to toliko razvlači. Ja ne znam je li to rezultat neznanja ili unutrašnjih nesporazuma", pita se Tihić.

Na podsjećanje kako predstavnici nove većine ukazuju na blokade upravo SDA, te da zbog njih ne mogu ništa učiniti, Tihić odgovara da SDA nije napravila nijednu blokadu.

"Pozivanje na poštivanje Ustava, zakona i procedura ni u jednoj zemlji svijeta nije blokada. Ti koji su krenuli u taj postupak morali s znati kako se mijenja Federalna vlada i koje su procedure, te da se ne može raditi mimo Ustava i zakona", podsjećajući da su nekoliko godina predstavnici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Socijaldemokratske partije (SDP) blokirali izbor sudija Ustavnog suda FBiH, a da je SDA tek sada pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog Šahbaza Džihanovića kojeg zbog raznih hipoteka smatraju nepodobnim za poziciju sudije Ustavnog suda FBiH.

Situacija u FBiH, priznaje, je dosta složena. Odgovornost za to, po njemu, snosi onaj ko je uzrokovao ove procese i ko proizvodi krize.

"Dvije godine izbacuješ HDZ iz vlasti, a sada želiš da na jedan neustavan način uspostaviš neku novu parlamentarnu većinu. Normalno, to se odražava na rad Federalne vlade, rezultate, stanje u FBiH, rješavanje problema. Umjesto da se koncentriramo na reformu penzijskog i zdravstvenog sistema, pitanja boračke prinadležnosti, bavimo se time ko će koga izbaciti iz vlasti. Bojim se da će stanje krajem mandata biti još teže nego na početku", upozorava Tihić.

Upitan da li je imao pritisaka iz Ureda visokog predstavnika (OHR) i međunarodne zajednice u BiH da bi SDA popustila i dozvolila da se formira nova vlast u FBiH, Tihić uvjereno tvrdi da takve pritiske ne bi nikada dozvolio.

"Mi imamo konzistentnu i principijelnu politiku. No, ne znam imali međunarodna zajednica uvijek takvu politiku. Oni često iz pragmatičnih razloga odstupaju od principa koji vrijede u njihovim zemljama, a ovdje primjenjuju nekakve balkanske principe. Jesam razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali to nisam smatrao pritiskom. Ja sam i predstavnicima međunarodne zajednice rekao da će naši delegati u Domu naroda FBiH glasati za bilo kojeg sudiju, osim ovog koji je sada kandidiran. I umjesto da se postavi pitanje odgovornosti onih koji su kandidirali ovakvog kandidata (Džihanovića), postavlja se pitanje zašto SDA zaustavlja nešto što je normalno. I svi oni bi u svojim zemljama zaustavili takvu osobu da ne bude sudija Ustavog suda FBiH", smatra Tihić.

Nadalje, Tihić naglašava da se OHR i strane ambasade ne trebaju miješati u rekonstrukciju Vlade FBiH, a što se očekuje naredne sedmice.

"Jednom su se umiješali i spasili SDP i Lagumdžiju kada je u martu 2011. zamrznuta odluka Centralne izborne komisije (CIK). Ne bi bilo dobro da i sada reagiraju. Pokazali bi svoju pristranost. Pomogli bi SDP-u da uspostavi stanje za koje se ne zna do kada će trajati. Međunarodna zajednica treba insistirati na poštivanju Ustava i zakona. Ne može se sada OHR miješati u pitanje rekonstrukcije Vlade FBiH, niti pitanje sudija Ustavnog suda. OHR je, anime, tumač Daytonskog, a ne Washingtonskog sporazuma na čemu se zasniva Ustav FBiH. Oni nemaju mandat, nemaju ovlasti da to čine", rekao je Tihić za agenciju Anadolija, tvrdeći da je rješenje da se dostavi prijedlog novih kandidata za sudije Ustavnog suda BiH.

Osvrćući se na optužbe za pokušaj puča u Vladi FBiH, Tihić je, nadalje, rekao:

"Izmjenom Poslovnika o radu Vlade FBiH ne oduzmaju se nikave ovlasti premijeru FBiH. On ima ovlasti da saziva Vladu FBiH i da se stara o provođenju odluka Vlade. Izmjene Poslovnika su donesene i stupaju na snagu tek onda kada premijer neće da saziva sjednicu Vlade FbiH da potpisuje odluke donesene na Vladi. Ova odluka ima za cilj da deblokira blokade kojima je izložena Vlada FBiH od strane premijera."

Komentirajući najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da će njegova stranka ići u opoziciju ukoliko se u ovoj sedmici ne deblokira proces rekonstrukcije federalne vlasti, Tihić veli da u to ne vjeruje.

"Gospodin Čović će ići u vlast dva mjeseca prije izbora ako mu se pruži šansa. Pustite tu priču, on to priča već dvije godine. Dva mjeseca prije izbora, ako bude imao šansu, ići će u vlast", istakao je on.

Također, tvrdi kako su lažne i prijetnje predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i funkcionera njegove stranke da će napustiti vlast.

"Lagumdžija neće nikada istupiti iz vlasti. Obzirom na sve ovo što radi, za njega bi bilo opasno da SDP izađe iz vlasti. Mislim na mnoge stvari, nepravilnosti i nezakonitosti. Ne treba brinuti, on će ostati u vlasti. Ali, moramo se svi ponašati u sklad sa Ustavom. Ne može SDP biti u vlasti, a blokirati rad Federalne vlade. Ne može premijer FBiH Nermin Nikšić da ne stavlja na dnevni red imenovanje članova Nadzornog odbora JP ''Autoceste FBiH'' koji troši stotine miliona eura. Vlada mora da radi u punom kapacitetu dok se ne promijeni. Dakle, blokade funkcionisanja Federalne vlasti čini SDP preko premijera i ministara", konstatira Tihić

Lider SDA zabrinut za budućnost BiH

"Zabrinut sam zbog ovih sporazuma koje je Lagumdžija potpisao sa Dodikom i Čovićem. Svi ti sporazumi znače manje države, jačanje entiteta i etničkog. To je suprotno i onome što SDP proklamira. Svi sporazumi koje sam potpisivao, a 12 godina sam na čelu SDA, uvijek su bili barem jedan korak više od Daytona. Ali, nikada maje. Svi ovi sporazumi koje potpisuje SDP, sve je to daleko ispod Daytona. Manje države i vi više entiteta", tvrdi lider SDA, upozoravajući na važnost predstojećeg popisa stanovništva i sprječavanje mogućeg inženjeringa.

Tihić nije potpuno odbacio mogućnost formiranja nove većine ukoliko dva HDZ-a u BiH ili druge partije, zaista, odluče da napuste aktuelnu ''četvorku''.

"Dva HDZ-a prave vlast sa SDP-om, koji je sve učinio da ih izbaci iz vlasti, umjesto sa SDA, koja se uvijek zalagala da HDZ-ovi budu dio parlamentarne većine. SDP je činio sve i 15 mjeseci blokirao izbor Vijeća ministara BiH, želeći da HDZ ne bude u Vijeću ministara BiH. I Čović je napravio grešku. Učinio je sve što su od njega tražili SDP i Lagumdžija, smijenio ministre iz SDA, a Lagumdžija nikada nije izvršio svoju obavezu i uveo dva HDZ u vlast", komentira Tihić za Anadoliju.

Također, ističe da ovakvim raspletom događaja na političkoj sceni Federacije BiH najviše gubi Savez za bolju budućnosti (SBB) BiH.

"SBB se vodi kao nekakva parlamentarna većina, a nije u vlasti. Nažalost, slijepo prati sve ono što radi SDP, bez kritičkoga otklona od toga. Mi smo prije nekoliko dana, naše delegacije, dakle SDA i SBB, imali sastanak po pitanju provođenja presude u slučaju ''Sejdić-Finci''. Mi ćemo uvijek sjest i razgovarati sa političkim strankama kada su u pitanju pitanja od općega interesa kao što je bila Srebrenica. Mi smo i tada sjeli i zajedno razgovarali. Evo sada je aktuelno provođenje presude u slučaju ''Sejdić-Finci", sutra popis stanovništva, bez obzira na koalicije i što su oni jedan blok, a mi drugi blok. Kad je u pitanju država, opći interes, mi ćemo uvijek sjediti i razgovarati'', poručio je Tihić.

Kada je riječ o saradnji sa SDP-om, iz SBB-a, kaže Tihić, dolaze određeni gasovi nezadovoljstva načinom na koji Lagumdžija predvodi koaliciju.

''No, to, za sada, nije jasno i transparentno kazano, nego više takve informacije do nas stižu iza kulisa. No, dole, na terenu, u općinskim vijećima, postoji saradnja'', otkrio je Tihić.

"Očekujemo veličanstvenu pobjedu"

Prvi čovjek SDA kaže da njegova stranka očekuje da na naredim općim izborima iduće godine ostvari ''veličanstvenu pobjedu'', te da ponovi rezultat sa prošlogodišnjih lokalnih izbora.

''Očekujemo da se sa takva pobjeda sa lokalnih izbora ostvari i na Općim izborima. Radit ćemo sve ono što je dobro za BiH, gledat ćemo da ne činimo greške. Vjerujemo da će građani to prepoznati i dati podršku ponovo SDA. Od ovih stranka parlamentarne većine, a tu prije svega mislim na SDP, vidi se da su to velike prazne priče, obećanja koja ne daju rezultate. Pokazalo se da ta stranka, ti ljudi nemaju kapacitet da budu vladajuća stranka, da vode procese, kreiraju rješenja. To je, očito, posljedica dugogodišnje opozicije, ali i čistki koji su bile u SDP-u. Kvalitetni kadrovi su izbačeni. Također, to je nedostatak demokratskih odnosa. Sve se koncentriralo u rukama nekoliko ljudi, a ostali samo klimaju glavama'', ocijenio je Tihić u intervju za agenciju Anadolija.

Saradnja sa Komšićem

Tihić, također, kaže da će biti prostora za saradnju sa Demokratskom frontom, novom strankom Željka Komšića, jer vjeruje da će zastupati opciju i stavove koji su bliski SDP-u.

"Sigurno će on preuzeti dio glasačkog tijela SDP-a. Dio već preuzima Socijaldemokratska unija (SDU) i druge stranke. BiH kao i svakoj državi treba jedna zdrava socijaldemokratska opcija, demokratska opcija. Očito da ova politika koju provodi SDP jeste daleko od socijaldemokratije. Usporedite ih sa SDP-om Hrvatske, vidjet ćete ogromnu razliku", rekao je.

"Još nisam razmišljao o kandidaturi"

Tihić je odlučan u stavu da u SDA više nema unutrašnjih razmirica.

"Ovaj dogovor koji je postignut, kao i Konvencija, pokazali su demokratski kapacitet SDA, da mi možemo o teškim pitanjima postići unutrašnji koncenzus. U SDA nakon Konvencije postoji jedinstvo oko osnovnih programskih ciljva. Očekujemo da svu snagu posvetimo rješavaju određenih problema, tamo gdje možemo, da učestvujemo u aktivnostima za dobrobit države BiH", uvjerava Tihić.

Na pitanje da li će se ponovno kandidirati za čelnika SDA, na Kongresu nakon izbora 2014. godine, Tihić nije mogao odgovoriti, navodeći da je o tome prerano govoriti i da o tome još nije razmišljao.

Amra Babić: Lijepi izlog islama

SDA je, rekao je Tihić, ponosna na Amru Babić, načelnicu Visokog, prvu pokrivenu načelnicu u Evropi koja uživa veliko poštovanje u Turskoj, a o njoj su proteklih mjeseci pisali svi svjetski mediji.

"Ona je u jednoj demokratskoj borbi pobijedila sve druge kandidate. Drago mi je da je to tako lijepo primljeno u Turskoj. Nadam se da će to biti primljeno i u Evropi. Dakle, da jedna takva osoba u svom ponašanju i djelovanju dijeli slične vrjednosti, vrijednosti demokratskoga svijeta. Često puta se u javnosti, u evropskoj javnosti, stvara jedna pogrešna percepcija o ženama koje su pokrivene. Treba da se vidi da su to obrazovane žene, žene koje se zalažu za one demokratske vrjednosti na kojima je sazdan deokratski svijet. Ona nije manje sposobna i demokratski orjentirana samo zato što je pokrivena. To je jedan lijepi izlog islama'", kazao je Tihić.