BiH
27

Sukob interesa i podobnost: Da li Vlada KS granski kolektivni ugovor potpisuje s pravim sindikatom?

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon što je potpisan Opći kolektivni ugovor na nivou FBiH, u toku su pripreme za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora gdje nastaje novi problem. Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo ističe kako Vlada KS pregovara sa sindikatom koji nema reprezentativnost za KS, što predstavlja kršenje zakonskih odredbi.

Iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo oglasili su se ovim povodom, uz tvrdnju da im Vlada KS Sarajevo, zajedno sa Samostalnim sindikatom državnik službenika i namještenika FBiH, sa predsjednikom Salihom Kruščicom, planski uskraćuje pravo i mogućnost učestvovanja u kreiranju granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u Kantonu Sarajevo.

"Od samog početka, kada smo krenuli u registraciju sindikata, nailazimo na prepreke u saradnji sa Vladom KS, kada su nam bez ikakvog pravnog osnova onemogućili korištenja naziva Kanton Sarajevo u imenu sindikata. Nakon zvanične registracije, postali smo jedini sindikat državnih službenika i namještenika u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo", rekao je Elvis Zornić, te dodao da su nakon toga više puta skretali pažnju Vladi KS i njenim ministrima da je sindikat Saliha Kruščice registrovan na nivou Federacije BiH i nije reprezentativan niti registrovan kao pravno lice za nivo Kantona Sarajevo.

Zornić ističe kako u Kruščicinom sindikatu postoji samo jedna sindikalna organizacija iz grane državnih službenika i namještenika, gdje se ne mogu ubrojiti općine i javne ustanove. A na čelu te sindikalne organizacije je Višnja Ljubijankić, pomoćnica ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS, koja kao rukovodeći državni službenik, ima direktan sukob interesa kada su u pitanju pregovori o zaštiti prava radnika.

"Prije dva dana smo imali sastanak sa ministricom rada i socijalne politike KS, gdje smo saznali da je naš zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata na čekanju, jer ministrici za rad i socijalnu politiku neko nije dostavio našu dokumentaciju, koju smo mi uredno predali. Mi ne sporimo da je sindikat gospodina Saliha Kruščice reprezentativan na nivou FBiH. Mi uporno ističemo da je ovdje problem nadležnost na nivou kantona, jer se radi o potpisivanju granskih kolektivnih ugovora na kantonalnom nivou", kazao je Zornić u razgovoru za Klix.ba.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo, zajedno sa sindikatom kojeg predstavlja Salih Kruščica održat će u petak sastanak sa ministricom za rad i socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amelom Dautbegović, te će tražiti da se najkasnije do ponedjeljka donese rješenje o reprezentativnosti sindikata na nivou KS.

Koliko se politika umiješala u rad sindikata, da li u svemu postoji sukob interesa, i ko ima nadležnost da pregovara o granskim kolektivnim ugovorima ostaje da se vidi.