Centralna izborna komisija
0

Sukob interesa Dragana Pajića potvrdio i Sud BiH

FENA
Dragan Pajić
Dragan Pajić
Centralna izborna komisija (CIK) BiH, zbog medijskih izvještaja u kojima Dragan Pajić negira postojanje sukoba interesa, podsjeća javnost da je odluku Centralne izborne komisije BiH u predmetu "Dragan Pajić“ potvrdio i Sud BiH i ona je pravosnažna od 11. marta ove godine.

"U dispozitivu pravosnažne odluke se navodi da je Dragan Pajić, u periodu od 19. novembra 2008. do 11. februara 2009. obavljao funkciju poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH i da od 11. februara 2009. do danas obavlja funkciju gradonačelnika Brčko distrikta BiH, dok istovremeno bliski srodnik obavlja funkciju ovlaštenog lica privatnog preduzeća 'Posavinalek' d.o.o. Brčko, koje je u 2009. i 2010. godini poslovalo sa Distriktom u vrijednosti većoj od 5.000,00 KM godišnje", navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Time je, dodaje se, počinio zabranjene aktivnosti iz člana 6. stav (2) i (3), a u vezi sa članom 9. Zakona o sukobu interesa u institucijama Brčko distrikta BiH, pa mu je, primjenom člana 17. stav (1) i (2) navedenog zakona, izričena sankcija: nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, odnosno od 31. decembra 2010. godine kao i novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.