Gradonačelnik Bihaća
18

Šuhret Fazlić protiv otvaranja bilo kakvih novih prihvatnih centara u Bihaću

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Kabineta gradonačelnika Grada Bihaća izdato je saopćenje za javnost u kojem se navodi kako je gradonačnik Šuhret Fazlić izričito protiv otvaranja bilo kakvih novih prihvatnih centara u Bihaću.

"Povodom učestalih upita građana Bihaća, a u vezi s medijskim izvještajima o otvaranju novih prihvatnih centara za migrante na dodatne dvije lokacije, gradonačelnik Bihaća nedvosmisleno ističe da je izričito protiv otvaranja bilo kakvih novih prihvatnih centara ili povećanja postojećih smještajnih kapaciteta u Biri i Borićima", stoji u saopćenju za javnost izdatom iz Kabineta gradonačelnika Grada Bihaća.

Kako se dalje navodi, građani Bihaća i gradske vlasti nemaju resurse ni mogućnosti da prihvate nove migrante na području Bihaća i takav je stav gradonačelnik Bihaća zauzeo od prve masovne pojave ilegalnih migranata prošle godine. Gradonačelnik Šuhret Fazlić ove činjenice i stavove predočio je u svim razgovorima s predstavnicima državnih organa i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima migracija.

"Naglašavamo zabrinutost potencijalnom opasnošću od nekontrolisanog dolaska ilegalnih migranata na područje Grada Bihaća u narednom periodu, a posebno zbog činjenice da Ministarstvo sigurnosti BiH i Vijeće ministara BiH nisu pokrenuli aktivnosti na pronalaženju novih lokacija za smještaj migranata van kompletne teritorije Grada Bihaća", dodaje se u saopćenju.

Istovremeno, ističu da bezbjednost, sigurnost i zdravstvena zaštita građana Bihaća bude u fokusu djelovanja ne samo gradske administracije, već i svih direktnih učesnika aktuelne migrantske krize u Bihaću, odnosno predstavnika kantonalnih i državnih institucija, te međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem migracija.