BiH
10

Šuhret Fazlić: Pljačku Feroelektra jedino može zaustaviti policija

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Više od 30 radnika Feroelektra, zajedno sa predstavnicima sindikata, protestvovat će danas u 13 sati pred zgradom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, tražeći da se sankcionišu odgovorni za višemilionsku pljačku ovog preduzeća i neisplaćivanje 15 plaća radnicima.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Pred protest je održana konferencija za medije na kojoj je istaknuto kako će biti podnesena krivična prijava protiv sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić, te ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića.

"Kantonalni sud je ukinuo presudu sutkinje Fazlagić o raskidu kupoprodajnog ugovora zbog utvrđenih grešaka u sudskom postupku, i to je razlog zbog kojeg ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv nje. Također, Radivojević je od sutkinje Fazlagić tražio da odgodi jedno ročište, čime je uticao na rad pravosuđa i tako prekrišio zakon, te ćemo i protiv njega podnijeti prijavu", rekao je predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić.

Dodao je kako je tužilaštvu protiv Stanić Investa podnesena krivična prijava još 2008., ali do danas ništa nije učinjeno te će predstavnici sindikata i radnici izaći na protest pred tužilaštvo.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Agonija Feroelektra počela je 2004. godine dolaskom Stanić Investa, nakon čega je učinjen čitav niz kriminalni radnji, usljed čega je došlo do toga da radnici nisu primili plaću 15 mjeseci, dok je Stanić Invest prenosio nekretnine na novu kćerku firmu 'Trgovina i servis', te navodno prodao većinski paket dionica izvjesnoj švicarskoj firmi, kako bi sa sebe saprao odgovornost", izjavio je Smajić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović pozvao je nadležne organe da reaguju i spase državni kapital u Feroelektru, te preduzeće vrate na prijašnje grane.

Direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić je istakao kako je teško očekivati da predstavnici sindikata i radnici mogu nešto učiniti na sprečavanju očitog organizovanog kriminala u Feroelektru.

"Agencija za privatizaciju ovdje također snosi dio krivice jer nije natjerala kupca da izvrši svoje obaveze. Nisam, međutim, siguran da ćemo mi iz Agencije, radnici i predstavnici sindikata moći išta učiniti, jer se ovdje radi o klasičnom mafijaškom obrascu pljačkanja, odnosno organizovanom kriminalu i tome se može stati ukraj jedino organizovanom policijskom akcijom i hapšenjem kriminalaca", rekao je Fazlić.