BiH
0

Suđenje za ratne zločine: Salčin negirao krivicu, Hodžić odgovorio: Ne znam, Boga mi

Klix.ba
Dževad Salčin je negirao krivicu za zločine na području Igmana počinjene 1993. godine, dok se Nedžad Hodžić odbio izjasniti.

Hodžić je na pitanje da se izjasni odgovorio: "Ne znam, Boga mi." Potom je sudija za prethodno saslušanje Ljubomir Kitić zaključio da optuženi Hodžić negira krivicu, javio je Birn Justice Report.

Prije izjašnjenja, branilac Midhat Kočo je kazao da je Hodžiću pročitao optužnicu, ali da on ne shvata što mu govori. Sudija Kitić je naveo da su mu poznati zdravstveni problemi Hodžića, kojem se već sudi za zločine počinjene nad Hrvatima u Trusini, ali da su vještaci utvrdili da je sposoban pratiti suđenje.

Međutim, Kočo je naveo da u nalazima vještaka stoji i da ne mogu reći da li je optuženi sposoban pratiti suđenje.

“Ti vještaci su kontradiktorni, ja sam već podnio krivične prijave”, dodao je Kočo.

Salčin je u obraćanju kazao da se radi o montiranom procesu. Spominjući tačku optužnice za “komadić uha”, kako je rekao, on je naveo da se ne sjeća toga jer je bio pijan, te da ne može govoriti o poricanju niti o priznanju krivnje.

On je namjeravao kazati nešto o još dvjema tačkama optužnice, ali je sudija to prekinuo rekavši mu da to može učiniti na suđenju koje će uskoro početi.

“Navedeno je prekršajno djelo. Nisam kriv. (...) Tvrdim da sa Nedžadom nisam ni ručao”, izjavio je Salčin, kojem se također sudi za zločin u Trusini.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, Hodžić i Salčin su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima.

Ovi zločini počinjeni su u hotelu “Mrazište” i na drugim lokacijama.

Žrtve nad kojima su zločini izvršeni jesu osobe srpske nacionalnosti koje su bile dovedene iz logora “Silos” i “Krupa” u Tarčinu (općina Hadžići), te žrtve hrvatske nacionalnosti dovedene iz logora “Musala” u Konjicu.