Korak bliže presudi
82

Suđenje za aferu "Respiratori" se bliži kraju: Odbrana Fadila Novalića danas iznosi završne riječi

S. Š.
Fadil Novalić, premijer FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Fadil Novalić, premijer FBiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Pred sudskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine odbrana Fadila Novalića, prvooptuženog u predmetu o spornoj nabavci respiratora, iznijet će danas svoje završne riječi.
Predmet "Fadil Novalić i drugi", slučaj koji je pred Sudom BiH već duže od dvije godine, polako se bliži kraju, a nakon što su na ročištu prošle sedmice tužitelji Tužilaštva BiH iznijeli svoje završne riječi.

Tako će danas, s početkom u devet sati, odbrana Fadila Novalića, prvooptuženog u ovom predmetu, na čelu sa braniteljicom federalnog premijera Vasvijom Vidović, iznijeti svoje završne riječi u ovom postupku.

Podsjećamo, pored Novalića, optuženi u ovom predmetu su i Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ, Fikret Hodžić i kompanija "FH Srebrena malina" i Jelka Miličević - federalna ministrica finansija.

Predmet je pokrenut zbog kupovine 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM za vrijeme prvog talasa pandemije koronavirusa u martu 2020. godine.

Prošle sedmice, pred sudijom Brankom Perićem, tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić analizirali su i uvezivali dokaze prikupljenje u ovom predmetu, tokom opsežne istrage, a sve u sklopu završnih riječi.

Državni tužioci su izdvojili tri sata prilikom čega su saopćili kako je tekao proces prikupljanja dokaza, govorili su o samom predmetu - njegovom značaju i karakteru - te o optuženima i njihovom dejstvovanju.

Vidović, koja će danas - uz Novalića - iznijeti završne riječi, nakon izlaska iz sudnice prošle sedmice, rekla je kako još nije svjedočila ovakvom iznošenju završnih riječi.

"Kad se daju završne riječi onda se dokazi poimenice nabrajaju, citiraju dijelovi, navodi relevantnost dokaza. Ja danas nisam čula profesionalnu završnu riječ. O svemu drugome ćemo mi u svojim izlaganjima davati obrazloženja, imajući u vidu dokaze", rekla je Vidović.

Današnjim ročištem bit ćemo još jedan korak bliže presudi u ovom sudskom predmetu koji je privukao zaista ogromnu pažnju javnosti. Nakon završnih riječi Novalićeve odbrane, sud će zakazati ročišta za iznošenje završnih riječi Solakove, Hodžićeve i odbrane Miličević.