Suprotstavila se sudiji
12

Suđenje Vesni Švancer: Policija odstranila iz sudnice bivšu vozačicu u Parlamentu FBiH

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ispitivanjem svjedokinje bivše vozačice u Parlamentu Federacije BiH Azre Džafić danas je nastavljeno suđenje Vesni Švancer koja je kao potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, između ostalog osumnjičena za zloupotrebu položaja i prevaru.

Džafić se prilikom suđenja željela obratiti novinarima, a nakon što joj sudija Damir Arnautović to nije dozvolio, ona je u pratnji sudske policije odstranjena iz sudnice.

U nastavku suđenja danas je braniteljica Amila Kunosić postavljala niz pitanja Azri Džafić. Prije nego što je ispitivanje počelo, Džafić je tražila da se obrati prisutnim medijima zbog, kako tvrdi, neistina koje se pišu o njoj.

Nakon što joj sudija Damir Arnautović to nije dozvolio, jer nije vezano za postupajući predmet, počelo je ispitivanje odbrane.

Nakon završetka Džafić je ponovo tražila da se obrati medijima, nakon čega je sudija Arnautović naredio sudskoj policiji da se svjedokinja odstrani iz sudnice.

Inače, Džafić je nakon završetka ročišta sačekala novinare koji su pratili suđenje, a kako bi iznijela svoju stranu priče.

"Novinarima treba top tema i evo danas sam to ja, jer sam ustala, suprotstavila se sudiji koji me odstranio s ročišta. Sudija mi nije dozvolio da se obratim javnosti, a prema navodima novinara nema većih kriminalaca od Vesne i mene u ovoj državi. Bruto vrijednost koju smo navodno Vesna i ja 'uzele' iz budžeta je 10.700 KM, od čega su korisnici zadržali 4.000 KM, prema njihovim izjavama. Ali, mi nismo oštetili budžet, jer su ta sredstva dodijeljena dvjema pravnim i dvjema fizičkim osobama. I oni su oštećeni. Na kraju opet ispada da je državni budžet oštećen za 7.000 KM, a ja sam za to odležala tri mjeseca i platila 23.900 KM u roku od pet dana. Ja sam, prema ovome, uništila državu i sada je ostavljam, neka je štiti pravosuđe", kazala je Džafić.

Kao što smo rekli, Džafić je bivša vozačica Vesne Švancer, a optužnicom Tužilaštva TK bila je osumnjičena kao članica grupe koju je organizirala upravo Švancer.

Ona se u optužnici navodila kao pomagačica u četiri situacije u kojima je Švancer uzimala za sebe novac od bespovratne pomoći koju je odobravala.

Džafić je ranije u Općinskom sudu u Tuzli pravosnažno osuđena na 11 mjeseci zatvora, a kazna je zamijenjena novčanim iznosom od 23.900 konvertibilnih maraka.

Kako nam je danas kazala, ona je sporazumno priznala krivicu, navodno, pod pritiskom.

"Krivicu, odnosno nagodbu sam potpisala pod pritiskom. Bolje mi je bilo izaći i prihvatiti da sam uradila to što nisam, nego da poludim. Nakon 93 dana provedena u pritvoru vi prihvatate i smrtnu kaznu, samo da izađete. Neko ko nije bio tamo, ne zna kako je. Više nisam mogla izdržati, u ćeliji sam bila sa ženom koja je na heroinu 20 godina, druga je ubila čovjeka i dijete, treća je ukrala dijete, četvrta je bila članica najveće kriminalne organizacije u TK. Zar mislite da sam mogla zaspati u toj prostoriji", rekla nam je Džafić.

Nadalje je istakla i da je bila optužena za zloupotrebu službenog položaja, ali da to krivično djelo nije ni mogla počiniti, jer je u Parlamentu FBiH bila angažovana kao vozačica Švancer, ali na ugovor o djelu.

"Ja nisam bila u službenom položaju, jer nisam bila državni zaposlenik. Imam sedam ugovora o djelu koje sam potpisivala s Parlamentom FBiH. Kada je riječ o medijima, ovdje ne imenujem nikoga, ovdje su svi oni i sada idem do Strasbourga. Tamo ću poduzeti sve mjere koje su neophodne (protiv medija, op.a.), jer mi je uništen integritet. Uništen je cijeli život meni i mojoj porodici", zaključila je Džafić.

Na kraju kažimo i to da je tokom današnjeg ročišta tužilac Dalibor Bingas priložio materijalne dokaze, nakon čega je odbrana uputila prijedlog svjedoka koje bi trebalo saslušati u narednom periodu.

Također, advokatica Kunosić je uputila prijedlog da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) otvori predmet u kojem bi se izvršilo vještačenje službenog laptopa marke Lenovo koji je koristila Švancer, a u nekoliko navrata i Džafić.