Nastavak procesa
3

Suđenje u Tuzli: Postupak protiv zeta Vesne Švancer zbog sumnje u lažno svjedočenje

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
U nastavku suđenja Vesni Švancer danas su se u Općinskom sudu u Tuzli pojavila četiri svjedoka, među kojima i njen zet Elvin Huseni, a zbog sumnje u lažno svjedočenje tužilac Dalibor Bingas pokrenut će postupak protiv njega.

Švancer se prema optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti da je kao potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti te krivično djelo prevare.

Tri svjedoka koja dolaze s područja Visokog i okoline danas su tokom svojih svjedočenja govorili na koji način im je dodjeljivan novac iz federalnog budžeta te kako su određeni iznos ili u cijelosti morali vraćati.

Raif Ahmić koji je nastanjen u Visokom predsjednik je Taekwondo kluba Crni labudovi, a u svojstvu svjedoka danas je kazao da optuženu Vesnu Švancer nije poznavao.

Kako je naveo, za mogućnost dobijanja novca iz federalnog budžeta čuo je od Azre Džafić (bivša vozačica Švancer, op. a.) koja ga je srela u jednom ugostiteljskom objektu u Visokom.

"Pitala me da li sam ikad dobijao pomoć od Parlamenta FBiH, a nakon što sam negativno odgovorio, objasnila mi je kako to mogu ostvariti u iznosu od hiljadu maraka. Popunio sam formular koji sam njoj predao, a ona mi je rekla da kada novac bude uplaćen 50 posto iznosa ću morati vratiti", rekao je Ahmić.

Na račun kluba je uplaćeno 2.700 KM, što je iznenadilo Ahmića, jer mu je ranje rečeno da može dobiti hiljadu maraka.

"Kada sam Džafić javio da je novac uplaćen, rekla mi je da će vrlo brzo doći osoba kojoj ću dati 50 posto iznosa, odnosno 1.350 KM. Novac sam ubacio u bijelu kovertu te ga predao muškarcu koji je došao ispod Sberbanke kod Robne kuće Vema u Visokom", rekao je Ahmić koji je potom obavijestio Džafić o pedaji novca. Od tada se, naveo je on, sa Džafić više nije čuo.

Vesnu Švancer upoznao na iftaru

Emir Goralija Vesnu je upoznao na, kako je rekao, jednom iftaru ispred džamije u mjestu Moštre nadomak Visokog. Tačno se nije mogao sjetiti koje godine, ali kako je naveo, najvjerovatnije 2016. Živom susretu prethodile su prepiske putem društvene mreže Facebook.

"Vesnu sam ranije upoznao putem Facebooka, pričao sam joj o teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalazim skupa sa svojom majkom. Ona i ja živimo pod kirijom, a Švancer mi je obećala da će nam pomoći", svjedočio je Goralija.

Kako je naveo prilikom ispitivanja na današnjem glavnom pretresu, Švancer mu je rekla da će mu pomoći s 1.500 konvertibilnih maraka, ali da mora ispuniti zahtjev za dodjelu novca.

"S obzirom na to da se ja ne razumijem toliko u rad na računaru, rekao sam Vesni da ne znam kako da popunim zahtjev, a ona mi je rekla da će ona sve završiti. Dao sam joj podatke koji su joj trebali, kao i broj bankovni računa moje mame koja ima dijabetes. Nakon što sam na bankomatu provjerio da je novac uplaćen, obavjestio sam Vesnu", rekao je te naglasio da nije potpisao nikakav zahtjev koji je Švancer obećala da će pripremiti.

Nastavio je da nakon uplate novac nije podizao s računa te da ga je nekoliko dana kasnije Švancer kontaktirala i naredila da joj vrati dodijeljena sredstva.

"Rekla mi je 'Ako ga nećeš ti, ima ko hoće', a spomenula je i da bi policija mogla imati posla. Poslala mi je broj računa na koji trebam uplatiti novac, kao i ime i prezime osobe. Mislim da se osoba zvala Elvin", rekao je Goralija koji je nakon uplate novca u Raiffeisen banci uplatnicu predao policiji.

Emirov iskaz danas je potvrdila i njegova majka Paša Goralija koja je prvobitno rekla da Vesnu Švancer nije lično poznavala.

Nakon svjedočenja obratila se i Švancer koja je rekla da je jedne prilike za Bajram boravila u kući u kojoj žive Emir i Paša te da je donijela neke sitnice, kao i kovertu s novcem koju im je predala u vidu pomoći, jer se nalaze u stanju socijalne potrebe. Međutim, Paša je negirala da joj je Švancerova dala kovertu, potvrdivši da je boravila u njihovoj kući.

Sumnja u lažno svjedočenje

Na današnjem nastavku suđenja pojavio se i Zeničanin Elvin Huseni koji je potvrdio da poznaje Vesnu Švancer, kao i da je muž njene kćerke.

Istakao je i da je profesor njemačkog jezika, a na upit tužitelja Bingasa da li je 2016. godine imao otvoren račun u Raiffeisen banci, on je odgovorio potvrdno.

Nakon upita tužitelja da li je te godine podigao iznos od 1.500 KM, jer ima dokaz (uplatnica da je novac uplaćen na Husenijev račun, op.a.) on je rekao da se ne sjeća.

"Ne mogu se sjetiti da je taj novac uplaćen na moj račun. Honorarno dajem časove njemačkog jezika, bavim se i prevođenjem, imam previše klijenata koji mi uplaćuju novac, a ja ne pratim ko je uplatio, a ko ne, svima vjerujem na riječ", istakao je Huseni te rekao da pristup njegovoj bankovnoj kartici ima i supruga s kojom je u braku od jula prošle godine.

U nastavku ispitivanja Huseni je rekao i da honorarno radi u Njemačkoj gdje se također bavi prevođenjem, ali i davanjem instrukcija učenicima iz oblasti njemačkog jezika.

"I taj novac mi liježe na račun, a radio sam i na projektima izvan BiH, od čega mi je također uplaćivan novac. Tako da zaista ne znam za tih 1.500 konvertibilnih maraka, ne mogu se sjetiti", rekao je Huseni.

Tužilac Bingas je naglasio da za ovakvu vrstu poslovanja Huseni mora imati devizni i račun za uplate u KM, što je svjedok i potvrdio.

Na cjelokupan Husenijev iskaz tužilac Bingas je reagovao te od suda zatražio ustupanje zapisnika s današnjeg ročišta, jer, kako je naveo, postoji sumnja da je svjedok počinio krivično djelo lažnog svjedočenja, zbog čega će biti pokrenut postupak.

Nastavak suđenja Vesni Švancer najavljen je za 2. novembar kada će biti donesena odluka o produženju pritvora, ali ispitan je i jedan svjedok.