Sud BiH
0

Suđenje u slučaja Planinčić i ostali

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH Suvad Menzil kazao je da je Sead Menzil bio na spisku boraca Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoši kao komandir voda, jer se isticao "ljudskom hrabrošću i imao autoritet".

Suvad Menzil je pojasnio da je TO Kotor-Varoši nije postojala, ali da se spontano organizovala kako bi se narod branio.

TO Kotor-Varoši, kako je kazao svjedok, nije imala vodova niti komandira. Međutim, kada je usvojen zakon koji je regulisao prava boraca nakon rata u Travniku, napravljeni su spiskovi pripadnika TO-a Kotor-Varoši, a, kako je rekao, svjedok je bio član komisije koja je pravila spiskove.

"Komandanti vodova i odreda koji su tada stavljeni na spisak nisu prije postojali", objasnio je svjedok Menzil, dodajući da su se na spisku našle i osobe koje su se krile po šumama i nisu bile pripadnici nijedne vojne formacije.

Saborci koji su prisustvovali pravljenju spiskova predložili su, kako je ustvrdio svjedok, da se napiše da je optuženi Sead Menzil bio komandir voda.

"On se isticao ljudskom hrabrošću i imao je autoritet. Jednom sam čuo kako je zoljom stao na samo deset metara udaljenosti od tenka suprotne vojske", kazao je svjedok, koji je tokom sukoba u Kotor-Varoši bio angažiran kao ljekar.

Svjedok se prisjetio kako mu je jedne prilike optuženi Sead Menzil rekao da je bio u blizini sela Serdari (općina Kotor-Varoš) kada se dogodio napad, tvrdeći da nije u tome učestvovao.

U napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. u Serdarima ubijeno je 16 civila srpske nacionalnosti.

Državno tužilaštvo za učestvovanje u ovom napadu optužilo je Seada Menzila, Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića i Mirsada Vatrača, kao bivše pripadnike TO-a Kotor-Varoš.

Prema iskazu svjedoka, u jesen 1992. srpske snage su zauzele Kotor-Varoš. Svjedok se zajedno s ostalim muškarcima iz okolnih sela predao srpskim vojnicima, koji su ih konvojima prebacili u Travnik.

"Tada sam susreo Fikreta Planinčića, bio je u civilu, kao i ja. Ranije sam ga viđao u selu Sokoline, gdje sam liječio ranjenike", dodao je svjedok.

Za optuženog Rasima Lišančića, svjedok je kazao da ga nikada nije vidio, dok se optuženog Mirsada Vatrača prisjetio jer ga je, kako je naveo, ne precizirajući period, liječio u selu Tešići (općina Kotor-Varoš) kada je bio ranjen.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. septembar, javio je BIRN.