BiH
222

Suđenje u predmetu Dženan Memić: Svjedok tvrdi da je vidio kombi bordo, a ne zelene boje

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održano ročište u slučaju smrti Dženana Memića na kojem je trebalo svjedočiti pet svjedoka. Pojavila su se samo dvojica - ljekar Amar Kadrić i očevidac Asmir Gadžo.

Ljekar je izjavio da je na mjesto događaja stigao s ekipom Hitne pomoći s Vojničkog Polja 15-ak minuta nakon dojave.

"Mi imamo iskaze policajaca koji su prvi došli na mjesto događaja i koji su rekli da je hitna pomoć stigla nakon pola sata. Fali nam tih 15 minuta", kazao je Feraget.

Kadrić je kazao kako je tokom transporta Alise Mutap u bolnicu, što je trajalo između 15 i 20 minuta, saznao da ima epilepsiju te je vidio da je u šoku. Dodao je kako joj nije postavljao pitanja. Advokat Feraget smatra kako je to vrlo neprofesionalno od ljekara.

"Mislim da je sramno da jedan ljekar ostvari lošiju komunikaciju s pacijentom nego policajci koji su rekli da je Alisa komunikativna, da im je dala sve podatke i da im je dala podatke rahmetli Dženana. Čuli smo iskaz koji nije odgovarao pravom stanju, a to je da on maltene nije ni obavio razgovor s pacijenticom kako bi utvrdio kakve su joj povrede, kakvu pomoć joj može pružiti, a da ne kažem da je ne pita šta vam se desilo, na koji način i šta je sa Dženanom. Zato sumnjamo u vjerodostojnost njegovog iskaza", rekao je Feraget.

Drugi svjedok bio je Asmir Gadžo koji živi u Velikoj aleji i koji je kroz prozor vidio kombi i čuo zvuk udara. Ono što je novina u odnosu na navode u optužnici jeste da je Gadžo izjavio kako je vidio bordo, a ne zeleni kombi.

"Konačno smo došli do jednog dokaza koji potvrđuje našu teoriju, a to je ono što smo 100 posto sigurni, da se događaj nije odigrao na način na koji to govori optužnica. On je potvrdio da kombi nije bio zelene, već bordo boje. Na pitanje tužioca Merisa Ćate 'Jeste li sigurni da je kombi bordo boje?' i ' Kakvo je bilo osvjetljenje?', on je rekao da je siguran, da je osvjetljenje bilo dobro i da je vidio sa nekih 40 metara da se radi o kombiju bordo boje, kao dresovi Fudbalskog kluba Sarajevo", kazao je Feraget.

Svjedok je kazao kako je čuo i zvuk za koji je mislio da je zvuk udara kombija u kontejnere, ali je pogledao kroz prozor i vidio da kombi nije udario u kontejnere, te je čuo isti zvuk ponovo, kao da je neko zalupio vratima.

"To je ono što smo mi znali u početku, ali čekali smo duže i sada smo dobili potvrdu. Čim se zatvaraju vrata na kombiju iz kombija je neko izlazio - to je logično. Događaj se odigrao potpuno drugačije nego što piše u optužnici. Tužilaštvo ima obavezu da uskladi činjenično stanje optužnice s dokazima i sada se postavlja pitanje kako će zeleni kombi postati bordo i kako se ipak desilo da se na kombiju otvaraju klizna vrata. Pa se vraćamo na izjavu bivše optužene Vasvije Sejdović u kojoj je rekla 'Moj muž je izašao iz kombija i udario Dženana Memića'. Cijela stvar se okrenula i mislim da smo na dobrom putu", kazao je Feraget.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. novembar u 10 sati.