{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Sipiću: Ubistvo u Korjenovom Brdu

S
8.2.2008. u 17:59
0
0
Suđenje Sipiću: Ubistvo u Korjenovom Brdu
0
Suđenje Sipiću: Ubistvo u Korjenovom Brdu
Na početku suđenja Idhanu Sipiću, optuženom za ubistvo Anđe Banjac koje je počinjeno tokom vojne operacije “Sana 95” u mjestu Korjenovo Brdo, općina Ključ, Sudsko vijeće je još jednom pružilo priliku stranama u postupku da postignu sporazum o priznanju krivice, do čega naposljetku nije došlo.
Državno tužilaštvo tereti Sipića da je u septembru 1995. godine, dok je bio pripadnik Izviđačko-diverzantske čete (IDČ) Petog korpusa Armije BiH, ubio staricu srpske nacionalnosti i da je njeno tijelo isjekao i bacio u bunar.

Tužilac Milorad Barašin je bio spreman odustati od dijela optužnice sa kojim se optuženi nije mogao složiti, a u kojem se navodi da je nakon ubistva tijelo stradale iskomadao i bacio u bunur. Odbrana ipak nije pristala na potpisivanje sporazuma, te je Sudsko vijeće odlučilo da iznošenjem uvodne riječi tužioca i saslušanjem četiri svjedoka počne glavni pretres.

Braniteljica Binasa Abaspahić je ranije najavila kako će kao svjedoke Odbrane pozvati sve svjedoke Tužilaštva, što joj je Sudsko vijeće odobrilo “zbog ekonomičnosti postupka” i dalo mogućnost da to uradi već na prvom ročištu.

Svjedok Mithat Čoralić, koji je sredinom 1995. godine bio komandir IDČ-a, istakao je da se Sipića sjeća samo “kao da sam ga na filmu vidio”, a njegovog lika “kao kroz san”.

“Nisam ga puno viđao i ne znam šta je radio. O događajima na Korjenovom Brdu sam saznao kada su me iz policije zvali da dam izjavu”, rekao je Čoralić.

Isto je ispričao i drugi svjedok, Zijad Hodžić, koji je bio komandir IDČ-a nakon Čoralića.

“Ne znam gdje je mjesto Korjenovo Brdo i nisam ništa čuo o događaju tamo”, tvrdi Hodžić.

Svjedok Samir Jusić je ispričao da je u septembru 1995. godine bio sa Sipićem u Korjenovom Brdu, gdje je trebao “prikupiti stoku za Peti korpus”, te da je tada prisustvovao “nezapamćenom masakru”, koji je optuženi navodno počinio pod uticajem “alkohola i droge”.

“U selu smo zatekli staricu od 80 ili 90 godina. Sipić je bio pijan i govorio je da će osvetiti majku i sestru koje su navodno Srbi zaklali. Pokušao sam ga spriječiti, ali, dok sam otišao prikupiti stoku, on je starici bajonetom probio grlo i njena glava je visila samo na koži”, ispričao je svjedok, koji je rekao da je 1995. imao 18 godina.

Nakon toga je, tvrdi Jusić, čovjek po imenu Harbaš zapalio kuću, dok je on sa Sipićem “odnio staricu do bunara ispred kuće”, te “otišao pustiti stoku iz štale”.

“Kad sam se vratio, Sipić je nju sjekao i bacao u bunar. Sjećam se da su u kanti ostala dva ili tri prsta i njena crvena marama”, rekao je Jusić, dodavši da je o svemu obavijestio komandira Mithata Čoralića, koji je došao pola sata nakon toga, ali da on nije ništa poduzeo.

Kada je Tužilaštvo završilo sa ispitivanjem ovog svjedoka, direktno ispitivanje Odbrane je odgođeno, jer je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, braniteljicu Binasu Abaspahić više puta opomenula da pitanja postavlja “u skladu sa zakonom”.

“Budući da svjedok danas žuri na autobus, predlažemo da dođe na sljedeće ročište, a vi se do tada pripremite, da znate kako da pitate svjedoka”, opomenula ju je Kreho.

Na ovom ročištu saslušan je i Radomir Radaković, samostalni istražitelj u odjeljenju za ratne zločine Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Bihaću, koji je saslušavao Sipića u oktobru 2007. godine, kada se optuženi predao i priznao zločin.“Ponašao se korektno i trezveno. Rekao je da je prošao pola Evrope i da ga konstantno muče noćne more. Kad god sklopi oči, pred njima su mu ta žena i taj čin. To ga je proganjalo i došao je da se prijavi”, ispričao je Radaković.

Suđenje se nastavlja 22. februara, kada će Tužilaštvo okončati dokazni postupak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: