Kantonalni sud
1

Suđenje Sefiću i drugima: Prezentiran sadržaj SMS-poruka između Dine Alića i Sauda Nišića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje u predmetu Sanjin Sefić i drugi nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) predočavanjem nalaza vještačenja i ispitivanjem svjedoka optužbe.

Optužnicom u ovom predmetu, uz Sanjina Sefića, koji se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Vještak Adnan Bešlić, uposlenik Centra za forenziku i informatičku podršku Federalne uprave policije predočio je rezultate vještačenja mobilnih telefona, odnosno SIM-kartica, oduzetih od Sare Sefić, Dine Alića i Sauda Nišića, a na okolnosti komunikacije/SMS-poruka, poslanih 10. i 11. oktobra 2016. godine, neposredno nakon spomenutog saobraćajnog udesa.

U sudnici je prezentiran sadržaj SMS-poruka između Dine Alića i Sauda Nišića u kontekstu inkriminacija koje se odnose na dokazne prijedloge optužbe za pomoć počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela, odnosno na okolnosti skrivanja automobila za čijim je upravljačem bio prvooptuženi.

Vještak Bešlić kazao je da je došao do određenih podataka iz mobilnih telefonskih uređaja, a da je ostatak podataka moguće naći kod telekom operatera, odnosno putem analize telefonskih listinga.

Naveo je i da je mobilni aparat Sare Sefić bio zaključan, te da nije bilo tehničke mogućnosti za šematski prikaz međusobnih komunikacija, a što je naredbom Tužilštva bilo zatraženo.

Svjedok Ermin Karić, policijski službenik MUP-a KS, koji je sačinio izvještaj s lica mjesta 10. oktobra 2016. godine, kao i crtež lica mjesta, odnosno tragova i odgovarajuću fotodokumentaciju, potvrdio je autentičnost svih ovih dokumenata, te detaljno opisao dinamiku i hronologiju dešavanja u vezi s inkriminacijama iz optužnice.

Precizno je opisao sve tragove, uključujući i dijelove vozila pronađene na licu mjesta, odnosno raskrsnici sarajevske ulice 'Zmaja od Bosne' i Prve transverzale, navodeći da je sve urađeno u skladu sa standardiziranim procedurama.

U unakrsnom ispitivanju je, a na insistiranje odbrane, precizirao udaljenost pojedinih tragova u odnosu na pješački prijelaz, a budući da je bio angažiran i na vanjskom pregledu automobila kojim je upravljao prvooptuženi, u sudnici je prikazana i fotodokumentacija koja se odnosi na te okolnosti, uključujući snimak oštećenja vozila i tragova tkiva stradalih.

Svjedočenje Mirhada Bešlije, uposlenika MUP-a KS, odnosilo se na fotodokumentaciju koju je sačinio na temelju digitalnog videozapisa sigurnosnih kamera s Nestropetrolove pumpe - Poslovne jedinice u Rudom, na kojima je vidljivo vozilo, te osobe koje su se kretale u krugu i prodajnom objektu te pumpe, uključujući i optužene Saru Sefić i Dinu Alića.

Radi se o videozapisu koji je nastao u ranim jutarnjim satima 11. oktobra 2016. godine, tačnije u vremenskom intervalu kraćem od jedne minute.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen pravosuđu BiH.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 9. april.