Bez duševnog mira
639

Suđenje Sefiću će biti ponovljeno: Porodice Agić i Malkoč iznova proživljavaju agoniju

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje Sanjinu Sefiću nije održano već mjesec dana jer je otkazano svako ročište. Roditelji stradalih djevojaka Selme Agić i Edite Malkoč su očajni jer je izvjesno da će postupak ponovo biti vraćen na početak. Izgubili su vjeru u pravosuđe koje ih na ovaj način, kako kažu, polako ubija.

Prema Zakonu o krivičnom postupku FBiH (član 266.), ukoliko se ročište ne održi mjesec dana glavni pretres mora početi iznova. Ročište koje je bilo zakazano za 7. decembar nije održano jer se ni na ovom ročištu nije pojavila vještakinja Anisa Rahmanović koja je radila DNK analizu, a koja već mjesecima ne radi u FUP-u niti živi u BiH. Ekspresno ročište trajalo je svega nekoliko minuta i odgođeno je za 20. decembar.

Ali, ni tada nije održano, jer se zbog bolesti nije pojavio optuženi Dino Alić. Suđenje je odgođeno za 4. januar i ponovo odgođeno jer se ovog puta nisu pojavili optuženi Amar Salihović i njegov branitelj Rusmir Karkin. Naredno ročište je zakazano za 25. januar.

Vraćanje na početak i trošenje novca poreznih obveznika

Podsjećamo, postupak u ovom predmetu već jednom je vraćen na početak iz istog razloga - suđenje je odgađano tri puta i duže od 30 dana nije održano nijedno ročište. Novi postupak je počeo 17. jula 2017. godine. I umjesto da se privodi kraju, porodice će prolaziti kroz novu agoniju, a svjedoci i vještaci će po treći put morati davati iskaze.

"Zakon je jasan, ali ne znam šta će biti. Može biti da se usaglase strane, da se samo čitaju svi dokazi koji su provedeni da se ne bi odugovlačilo, da se ne saslušavaju ponovo svi i nadamo se da se neće ponoviti iz početka", kazala nam je advokatica porodica žrtava Adela Duraković.

Svako ročište skupo košta građane KS jer su branjenici optuženih izabrani po službenoj dužnosti. Prema zvaničnim tarifama, advokati za odbranu optuženog pred Kantonalnim sudom KS dobijaju 900 KM po ročištu, a pet je optuženih i pet advokata. Tu su i dodatni troškovi ako se optuženi nalazi u pritvoru, za učešće u prethodnom saslušanju, kao i nagrade.

Bez mira za porodice i stradale djevojke

S druge strane, bol koju svaki put iznova doživljavaju porodice Malkoč i Agić je nenaplativa, neizbrisiva i nenadoknadiva.

"Ovaj postupak košta državu, pogotovo kada imate advokate po službenoj dužnosti. Svaki pristup advokata plaća država. Da zanemarimo tu činjenicu, ovdje imate žrtve koje svaki put proživljavaju sve iznova. To su traumatični postupci za porodice koje čekaju pravdu i da im ova država da neki vid satisfakcije, a svaki put dožive razočarenje. Ja sam lično ogorčena. Prema mom mišljenju, ovo se već moglo završiti, a ne da svaki put kada dođete na ročište čekate ko će se ili neće pojaviti, da ovi ljudi i djevojke u grobu ne mogu pronaći mir. To je strašno", kazala je Duraković.

Ističe kako je članovima porodica dovoljno teško što su ostali bez dva mlada života koja su im naprasito oduzeta, a pravosudni sistem dodatno otežava odugovlačenjem postupka.

"Ovo najviše šteti žrtvama i ugledu pravosuđa, gubite povjerenje u pravosuđe, a to ne treba da se dešava. Svakom građaninu treba da pravosuđe bude institucija koja će štititi njihova prava. Ovo nije zdravo ni za državu ni za narod", istakla je.

Na rubu nervnog sloma

Otac Selme Agić je očajan. Kaže kako ne može spavati i ne može vjerovati šta se dešava. Ističe da su obje porodice utučene, a majke oboljele.

"Trudimo se da svoje porodice spasimo i održimo, ali ne možemo izdržati. Žene su oboljele, ne mogu više izdržati, samo što ne umru od bola, ali to njih ne interesuje. To neko smišljeno radi jer je advokat Karkin ušao u sudnicu pored nas na ročište u slučaju 'Pravda'. Sudija ga je trebao odmah kazniti. Svi ti advokati su po službenoj dužnosti i plaćamo ih vi, ja i svi koji radimo, a oni se tako ponašaju. I nikom ništa. Ne mogu pojmiti da živim u ovakvom sistemu", kazao je Agić dodavši kako se osjeća poniženo.

Prisjetio se kako je na samom početku bio optimista i vjerovao u pravosudne institucije te da zbog toga nije ni dolazio na ročišta na samom početku, a kada je počeo dolaziti doživljavao je šokove. Nakon desetina pređenih kilometara, ili stotina koliko ih pređe otac stradale Edite Malkoč, dočeka ih hladan tuš - suđenja budu odgođena i nakon pet minuta vraćaju se kući. Niko im se i ne obrati, niti suosjeća s njihovom boli.

"Svaki njegov pomagač sada može da donese papir o bolovanju i da se suđenje odgodi. Sudsko vijeće se nije ni brecnulo na to što mora ponovo odgoditi ročište. Kao da je neko došao popiti kafu. Mora postojati način da se to uredi i da ih natjeraju da dolaze. Zamislite da 25. kažu idemo ponovo? To je maltretiranje svih, a njemu (Sanjinu Sefiću, op.a.) je dobro jer ima da jede šta hoće, teretanu, internet... Što više provede u pritvoru bolje mu je jer mu sve ulazi u presudu. To neko smišljeno radi, smišljeno vara državu i porezne obveznike", kazao je Agić.

Poručio je kako će se žaliti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na rad sudskog vijeća kojim predsjedava Igor Todorić i tražiti izuzeće, te pismeno očitovanje o tome zbog čega se ovo sve dešava.