BiH
0

Suđenje Rasimu Deliću privremeno seli u Sarajevo

FENA
Pretres u slučaju protiv Rasima Delića, bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Armije RBiH, održat će se ovog vikenda u Sarajevu, saopćeno je u srijedu iz ICTY-a. Saslušanje će se obaviti u prostorijama Suda BiH, s početkom u petak, 8. februara. Planirano je da pretres traje ukupno četiri dana, zaključno s ponedjeljkom, 11. februara.

Sudsko vijeće će saslušati svjedočenje Aimana Awada, koji će biti posljednji svjedok tužbe koji će svjedočiti pred sudskim vijećem u ovom slučaju, navodi se u saopćenju.

Postupak se privremeno seli u Sarajevo, na zahtjev tužbe, zbog specifičnih okolonosti za tog svjedoka, a u skladu s pravilima postupka i dokazivanja Tribunala. Sve strane na suđenju bit će prisutne na pretresu, uključujući i optuženog.

To je drugo saslušanje dokaza koje će izvoditi Tribunal van svojih sudnica u Haagu. Prvo je bilo na zahtjev istog sudskog vijeća i također je održano u Sarajevu u septembru prošle godine, navodi se u saopćenju.

Rasim Delić optužen je na osnovu komandne odgovornosti za ubistva, okrutni tretman i silovanja zarobljenih hrvatskih vojnika koje su počinile jedinice odreda El Mudžahid i druge jedinice ABiH u Travniku i Zavidovićima u centralnoj Bosni u 1993 i 1995. Suđenje Deliću počelo je 8. jula 2007. godine.