{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Moniki Ilić bez prisustva javnosti

F
23.4.2013. u 14:51
1
0
Suđenje Moniki Ilić bez prisustva javnosti
1
Suđenje Moniki Ilić bez prisustva javnosti
Nastavak suđenja Moniki Karan-Ilić, optuženoj za zločine počinjene na području Brčkog, bio je zatvoren za javnost zbog moguće “retraumatizacije” svjedoka.
Svjedok se na početku suđenja požalio na loše zdravstveno stanje, nakon čega je Amela Mustafić, tužiteljica Tužilaštva Brčko Distrikta, predložila da se isključi javnost, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Prethodno je svjedok dostavio medicinsku dokumentaciju, u kojoj je i preporuka ljekara s klinike u Tuzli.

Prema preporuci, svjedok se ne bi trebao pojaviti na suđenju zbog izrazito narušenog psihofizičkog stanja koje je nastalo kao posljedica torture u brčankom logoru Luka.

"Pojavljivanje na suđenju moglo bi svjedoka dodatno retraumatizirati, čak dovesti i do smrti", navedeno je u jednoj od dijagnoza koje su dostavljene Sudskom vijeću.

Tužiteljica Mustafić je insistirala da se svjedok ne pojavljuje pred sudom nego da se pročita njegova izjava data u istražnom postupku.

Nakon što se odbrana tome usprotivila, te nakon što je urađeno vještačenje svjedoka u vezi njegove procesne sposobnosti, Sudsko vijeće je pozvalo svjedoka da svjedoči.

Karan-Ilić optužnica po osam tačaka tereti da je od početka maja do 10. jula 1992. godine u koncentracionom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala, nanosila velike patnje, te fizički i psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

Druga dva svjedoka Tužilaštva, Nermin Dervišević i Izeta Elezović, koji već godinama žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nisu se pojavili na suđenju.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj, prenosi BINR - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: