BiH
0

Suđenje Mladiću: Posmatrača UN-a Vojska RS-a koristila kao "živi štit"

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Na suđenju Ratku Mladiću, bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) rekao je da ga je Vojska Republike Srpske (VRS) u proljeće 1995. držala kao taoca i koristila kao "živi štit" od napada avijacije NATO-a.

"Smatrali smo da smo bili nezakonito zarobljeni taoci i 'živi štit'", kazao je kanadski oficir Patrick Rechner, koji je bio šef nenaoružanih vojnih posmatrača UN-a na Palama, saopćio je BIRN - Justice Report.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za uzimanje više od 200 "plavih šljemova" i posmatrača UN-a za taoce, krajem maja i početkom juna 1995. godine. Prema optužnici, taoci su korišteni kao živi štit od zračnih udara NATO-a, podsjeća BIRN.

Rechner je rekao da je sa dvojicom posmatrača bio zarobljen 25. maja 1995., na dan kada je NATO započeo zračne udare na VRS. Prema svjedoku, Nikolas Ribić, Kanađanin srpskog porijekla, u “regularnoj uniformi VRS-a” zaprijetio je zarobljenim posmatračima i njihovoj komandi da će ih ubiti ako se udari NATO-a nastave.

Svjedoku je, istog dana, bilo omogućeno da pozove kabinet predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Svjedok je kazao da mu je Karadžićev savjetnik Jovan Zametica preporučio da “sarađuje”.

Posmatrači UN-a su 26. maja, s lisicama na rukama, prebačeni do Jahorinskog potoka. Tu su ih srpski vojnici vezali za stubove i vrata skladišta municije, navodi se u saopćenju.

"Bombardovanje je još bilo u toku. Bili smo odvedeni do depoa za municiju koji su bili bombardovani. Vezali su me za stub ispred skladišta, od kojih je NATO već dva uništio tog jutra", ispričao je Rechner.

Vojnici koji su ih doveli i vezali, kako je svjedok rekao, stavili su im do znanja da će biti ubijeni ako se bombardovanje nastavi. Poslije pet sati koje je proveo vezan za stub, Rechner je, kako je kazao, prebačen do radarske stanice na Jahorini, gdje je opet vezan. Rekao je da je tada vjerovao kako će biti ubijen. Nakon toga vraćen je u kasarnu na Jahorini. Tu je bio do oslobađanja, 18. juna 1995. godine, prenosi BIRN.

Miodrag Stojanović, Mladićev branilac, ustvrdio je da su Rechnera i druge pripadnike UN-a zarobile paravojne snage i da VRS nije imala nikakve veze s tim. Stojanović je kazao da je sve naredio Ribić, koji nije bio pripadnik VRS-a. Svjedok je potvrdio da je Ribića i ostale koji su ih zarobili opisao u ranijim izjavama kao "nešto poput paravojne formacije".

On je, međutim, naglasio da je Ribić sam sebe opisao kao vojnika VRS-a" i da je nosio vojnu uniformu. Advokat Stojanović je rekao i da je VRS pripadnike UN-a smatrala ratnim zarobljenicima, a ne taocima, na šta je svjedok kazao da se nije osjećao kao ratni zarobljenik.

  • Nikada nam nisu rekli ni da neće provesti prijetnju da će nas ubiti. To nije način postupanja prema ratnim zarobljenicima po Ženevskoj konvenciji - kazao je Rechner.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u četvrtak, 31. oktobra, saopćio je BIRN- Justice Report.