|

Saslušan posljednji svjedok Tužilaštva u Hagu protiv Ratka Mladića

Saslušan posljednji svjedok Tužilaštva u Hagu protiv Ratka Mladića
0
F
FENA
12.12.2013. u 18:18
30
komentara
0

dijeljenja
Saslušan posljednji svjedok Tužilaštva u Hagu protiv Ratka Mladića Ratko Mladić (Foto: AFP)
Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu završilo je saslušanje svjedoka na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, saopćio je BIRN - Justice Report.
Dokazni postupak Tužilaštva bit će i zvanično okončan nakon što raspravno vijeće donese odluku o uvođenju u spis niza pisanih dokaza, na zahtjev tužilaca.

Predsjedajući sudija Alphons Orie za posljednju nedjelju februara zakazao je zasjedanje na kojem će Mladićeva odbrana izložiti zahtjev za oslobađanje nakon polovine suđenja. Do tada neće biti zasjedanja u postupku protiv Mladića, osim administrativnih rasprava, prenosi BIRN.

Na kraju višednevnog iskaza, posljednji, 164. svjedok Tužilaštva, vojni vještak Reynaud Theunens izjavio je da su u ljeto 1995. pripadnici jedinice “škorpioni” djelovali u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Theunens se, pritom, pozvao na borbeni izvještaj tog korpusa iz septembra 1995. u kojem su “škorpioni” navedeni “kao naše snage”, odnosno kao “jedinica MUP-a Srbije” potčinjena VRS-u. “Škorpioni” su krajem jula 1995. u okolini Trnova strijeljali šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

General Mladić, koji je bio komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen nad 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, kao i za progon Hrvata i muslimana širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, podsjeća BIRN.

Theunens je posvjedočio i da je, po dokumentima koje je analizirao, Glavni štab VRS-a “u najmanju ruku, tolerisao prisustvo” paravojne formacije Željka Raznatovića Arkana na terenu u zapadnoj BiH, u jesen 1995. godine.

Kao dokaz, vojni ekspert je citirao sporazum tadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova RS-a Tome Kovača i Mladićevog zamjenika, generala Manojla Milovanovića. Tim dokumentom, Ražnatovićevoj paravojsci dat je konkretan zadatak da hapsi srpske dezertere, precizirao je Theunens, dodavši da nije jasno pod čijom je komandom u tom trenutku ta formacija bila.

Ražnatovića je Haški tribunal bio optužio za zločine počinjene u BiH, ali je on ubijen 2000. godine.

Na kraju današnjeg zasjedanja, Mladićev branilac Branko Lukić, koji je ranije zatražio šest mjeseci za pripremu dokaznog postupka odbrane, rekao je sudijama da prihvata pet mjeseci koje su mu okvirno odobrile.

Sudija Orie je ranije nagovijestio da bi Mladićeva odbrana trebalo da počne sredinom maja iduće godine, saopćio je danas BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...