{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Mladiću: Masovna ubistva u Keratermu

F
3.9.2012. u 20:49
0
Suđenje Mladiću: Masovna ubistva u Keratermu
0
Suđenje Mladiću: Masovna ubistva u Keratermu
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Suđenje Ratku Mladiću u Haagu nastavljeno je izvođenjem dokaza o masovnim ubistvima Bošnjaka i Hrvata koja su, prema navodima optužnice, snage pod Mladićevom komandom u ljeto 1992. godine počinile širom Bosne i Hercegovine.
Svjedok optužbe Safet Tači opisao je kako je, krajem jula 1992. godine, bio očevidac ubistva oko 150 pritvorenika u logoru Keraterm kod Prijedora.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen u Srebrenici i u još sedam bosanskih općina, uključujući Prijedor, kao i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tači je izjavio da su ga, nakon što se iz Hrvatske vratio u selo Kozarac kod Prijedora u namjeri da odvede porodicu, srpske snage uhapsile u maju 1992. i sa stotinama Bošnjaka pritvorile u Keraterm. Uslovi u logoru bili su nehumani, a pritvoreni su bili prebijani, dodao je svjedok.

On je posvjedočio da je u noći 24/25. maja iz logorske “sobe broj 2” vidio kako srpski vojnici na sto u dvorištu postavljaju mitraljez, okrenut ka obližnjoj “sobi broj 3”, u kojoj je bilo zatvoreno oko 150 muškaraca iz prijedorskog sela Hambarine.

“Iz te sobe čuli su se vapaji za zrak, lupali su po vratima, da im otvore... Najvjerovatnije su provalili ta vrata da bi došli do zraka. Kad su provalili, srpski vojnici su na njih zapucali i, kao, upozoravali ih: ‘Ne bježite, pucat ćemo’”, rekao je svjedok.

Prema onome što je ispričao, Tači je kasnije od jednog preživjelog iz “sobe broj 3” čuo “da je srpska vojska ubacila otrove u sobu i da su se ljudi gušili i nasilno otvorili vrata da bi došli do zraka, a Srbi su ih dočekali mitraljezom i strijeljali”. Osoba koja mu je to ispričala, prema svjedoku, onesvijestila se od “otrova” u prostoriji i, zahvaljujući tome, preživjela.

Tači je kazao i da su idućeg jutra došli kamioni, u koje su, po naređenju logorskih stražara, pritvorenici, među kojima je bio i on, morali da natovare tijela ubijenih i ranjenih.

Nakon što mu je predočen izvještaj Prvog krajiškog korpusa VRS-a prema kojem je “oko 50” pritvorenika bilo ubijeno “u pokušaju bjekstva”, Tači je tu tvrdnju odbacio kao “totalno netačnu”, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: