BiH
23

Suđenje Mediću i ostalima: Zabadanje igala pod nokte

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi, počelo je suđenje Ivanu Mediću i Tonći Rajiču za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine.

Optužnica tereti Medića i Rajiča da su od 5. maja do 17. augusta 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

U optužnici se navodi da je Medić u večernjim satima izveo zaštićenu svjedokinju “D” u drugu prostoriju, gdje ju je silovao.

Na teret mu je stavljeno i da je 2. juna 1992. godine prilikom ispitivanja mučio zaštićenu svjedokinju “C”.

“Udarao ju je palicama po rukama, zabadao joj je igle pod nokte, i na kraju zapalio kosu, od čega oštećena i dan-danas ima ožiljke, ali i psihičke traume”, stoji u optužnici koju je pročitao tužilac Stanko Blagić.

Tužilaštvo tereti Tonću Rajiča da je zaštićenoj svjedokinji “A”, uperivši pušku u nju, prijetio da će je ubiti, a nakon toga je vrijeđao.

U optužnici se navodi da je zaštićeni svjedok “B” u tom trenutku skočio na Rajiča i, okrenuvši mu pušku ka zidu, tako spasio život oštećenoj.

U uvodnom izlaganju tužilac Blagić je rekao da će dokazati da su optuženi izvršili ova djela. On je naveo da su oštećeni bili nezakonito zatvoreni u logor samo zato što su srpske nacionalnosti.

“Da su optuženi počinili ova djela dokazuju iskazi svjedoka ‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’ i ‘F’, koji ne samo da govore o svom boravku i prisustvu optuženih u logoru, već i opisuju sve radnje njihovog nečovječnog postupanja”, kazao je tužilac.

Odbrane optuženih su zadržale pravo da svoja uvodna izlaganja iznesu po završetku dokaznog postupka Tužilaštva.

U ovom predmetu su bili optuženi i Miroslav Hristić i Milenko Nogolica, ali je protiv njih postupak razdvojen jer su u bjekstvu.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra, prenosi BIRN - Justice Report.