BiH
0

Potvrđena presuda za zločine u Dretelju kod Čapljine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je četvero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) osuđeno na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru.

Prvostepenom presudom u aprilu 2015. Ivan Zelenika i Edib Buljubašić su osuđeni na po šest godina zatvora, Ivan Medić na sedam, a Marina Grubišić-Fejzić na pet godina zatvora.

Oni su proglašeni krivima zbog učešća u širokom i sistematskom napadu na civile srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Vojnoj ambulanti u Mostaru i logotu Dretelj, gdje su premlaćivani, seksualno zlostavljani, mučeni i odvođeni na radove.

Srećko Herceg je oslobođen odgovornosti da je kao zamjenik zapovjednika logora Dretelj učestvovao u ovom sistemu zlostavljanja. Apelaciono vijeće potvrdilo je presudu i u ovom dijelu.

Hercegov branilac Dražen Zubak je potvrdio da je Apelaciono vijeće odbilo žalbe i Obrane i Optužbe te u cijelosti potvrdilo raniju prvostepenu presudu.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se ukine oslobađajući dio presude i zakaže ponovno suđenje, kao i da se povećaju kazne izrečene u osuđujućem dijelu.

Odbrane četvero optuženih koji su proglašeni krivim tražile su oslobađajuću presudu ili novo suđenje.