{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Svjedok pričao o situaciji u Zvorniku

S
16.8.2011. u 16:51
0
1
Suđenje Karadžiću: Svjedok pričao o situaciji u Zvorniku
0
Suđenje Karadžiću: Svjedok pričao o situaciji u Zvorniku
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Svjedok tužilaštva Haškog tribunala KDZ-555 rekao je danas na suđenju Radovanu Karadžiću da su se uoči rata u BiH u Zvorniku naoružavali i Srbi i muslimani.
"Prosto smo se utrkivali ko će se više naoružati, oni iz Hrvatske gdje je već bio rat i iz inostranstva, a mi preko Jugoslovenske narodne armije", rekao je svjedok čiji se iskaz skoro u postupnosti odvijao na sjednici zatvorenoj za javnost.

Svjedok je rekao da je u oktobru 1991. godine vidio da je osnovana Patriotska liga čiji su pripadnici bili opremljeni prema standardu NATO-a. "Kod nas je zbog toga nastala panika i počeli smo da pritiskamo JNA, Srbiju i Republiku Srpsku Krajinu", ispričao je KDZ-555.

Tužilac je svjedoka ispitivao o velikom mitingu Srpske demokratske stranke u sarajevskom hotelu "Holidej in" u decembru 1991. godine na kome je izdato uputstvo poznato kao "varijanta A i B" o preuzimanju vlasti u opštinama BiH u dvije faze. Varijatna A je podrazumijevala potpuno preuzimanje vlasti u opštinama u kojima su Srbi bili većina, a varijanta B je aktivirana u februaru 1992. godine na proširenom sastanku SDS-a nakon donošenja odluke vlasti BiH o održavanju referenduma o nezavisnosti BiH.

Svjedok je rekao da se ne sjeća da li je na mitingu u decembru 1991. godine pominjan Slobodan Milošević, a da se sjeća da je Karadžić govorio "o situaciji u BiH, o političkoj poziciji i o odnosu JNA prema toj situaciji".

U dijelu ispitivanja o djelovanju paravojnih trupa u Zvorniku, svedok je rekao da su "najjača snaga" bili Vojin Vučković zvani Žućo i njegove "Žute ose".

"Kulminacija je bila kada je na sjednici Skupštine opštine zvanično podnesen prijedlog da se Zvornik preimenuje u Žućin grad", rekao je svjedok. Na tužiočevo pitanje da li je opštinski Krizni štab pozvao i finansirao paravojne trupe, svjedok je odgovorio da su Žućo i Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, u nekoliko navrata zatvarali predsjednika Kriznog štaba.

Suđenje Radovanu Karadžiću biće nastavljeno sutra kada će tužilac još oko dva sata ispitivati svjedoka, a zatim će ga unakrsno ispitati optuženi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: