Ekspert za uništenu baštinu
0

Suđenje Karadžiću: Na srpskim teritorijama u BiH uništena većina džamija

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Ekspert za uništenu islamsku vjersku i kulturnu baštinu Andras Riedlmayer posvjedočio je u petak na suđenju Radovanu Karadžiću da je na srpskim teritorijama u BiH tokom rata uništena i oštećena većina džamija i katoličkih crkava.

Riedlmayer je, svjedočeći pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), rekao da u dijelu BiH koji je bio pod kontrolom Srba nakon rata “nije vidio nijednu cijelu džamiju, ni katoličku crkvu”.

Prema Riedlmayerovom iskazu, 226 od 239 džamija koje je obišao u 23 općine u BiH, odnosno 95 posto, bilo je uništeno ili teško oštećeno. Pored toga, 74 posto katoličkih crkava je potpuno ili djelimično srušeno. Ekspert Tužilaštva je precizirao da se to desilo “na teritorijama koje su zauzele snage bosanskih Srba”.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), na teret se stavlja genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u sedam općina u BiH, te progon nesrpskog stanovništva širom BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Svoju ekspertizu Riedlmayer je potkrijepio fotografijama džamija i crkava prije i poslije rata, koje su prikazane u sudnici. Rekao je i da su posebno na meti bile najstarije džamije, poput onih u Foči i kod Zvornika.

Prema iskazu eksperta Tužilaštva, mjesta na kojima su se nalazile džamije vlasti bosanskih Srba po rušenju su pretvorile “u parkirališta, buvljake i đubrišta”.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, sugerirao je da rušenje džamija i katoličkih crkava nije bilo naređeno od vlasti bosanskih Srba, niti da je bilo planirano. Riedlmayer je ponovio da su vjerski objekti bili srušeni na teritorijama koje su kontrolirali Srbi, dodavši da su vlasti davale mašine za raščišćavanje terena poslije rušenja.

Karadžić je tvrdio da su bošnjačke snage “zloupotrebljavale džamije” u vojne svrhe – da su otvarale vatru s munara, a u džamijama držale eksploziv. Riedlmayer je odgovorio da za to nije pronašao dokaze na terenu.

Optuženi je pitao eksperta da li zna za njegove naredbe da se spriječe i kazne napadi na vjerske objekte, na što je Riedlmayer odgovorio da ne za takvo naređenje.

“Pitam se koliko su vaša naređenja bila efikasna”, kazao je Riedlmayer. “Pitam se i ja”, odgovorio je Karadžić.

Karadžić je osporavao i vjerodostojnost eksperta Haškog tužilaštva rekavši da on “postavlja osnovu za osudu Srba” i da je “antisrpski pristrasan”. Riedlmayer je to negirao, tvrdeći da ga njegovi politički stavovi iz prošlosti, koje je Karadžić citirao – poput zalaganja za ukidanje embarga na isporuku oružja Bošnjacima tokom rata – ne sprečavaju da nepristrasno svjedoči.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno 10. januara 2012. godine, kako je rekao predsjedavajući sudija O-Gon Kwon, nakon okončanja zimske pauze suđenja, javio je BIRN.