{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Bošnjaci i Hrvati napustili Ključ pod pritiskom

F
5.10.2011. u 17:28
0
4
Suđenje Karadžiću: Bošnjaci i Hrvati napustili Ključ pod pritiskom
0
Suđenje Karadžiću: Bošnjaci i Hrvati napustili Ključ pod pritiskom
Radovan Karadžić
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Optužbe kazao je u srijedu da je Srpska demokratska stranka (SDS) nasilno preuzela vlast u opštini Ključ 1992. godine, poslije čega su bošnjački i hrvatski muškarci bili nezakonito otpuštani, pritvarani i ubijani.
Asim Egrlić, bivši predsjednik opštinske vlade i lider ključke Stranke demokratske akcije (SDA), posvjedočio je da je krajem maja 1992. bio uhapšen, a potom zatočen i prebijan u logorima u Staroj Gradiški, na Manjači i u Batkoviću kod Bijeljine, gdje je ostao do januara 1993. godine.

Svjedok je dodao da je njegova supruga morala da svu imovinu prepiše vlastima Republike Srpske (RS), prije nego što joj je dozvoljeno da napusti grad.

"Od juna do septembra 1992. iz Ključa su iseljeni svi Bošnjaci, osim nekoliko. (...) Bojali su se za sopstveni život, a srpski organi tražili su im mnogo papira, između ostalih, i potvrdu da ostavljaju svu nepokrentu imovinu i onda bi završili u šleperu ka Travniku, pa bi ih na Vlašiću dočekale paravojske i opljačkale, te gole i bose uputile ga Travniku", posvjedočio je svjedok.

Ključ je jedna od sedam opština u BiH u kojoj je, prema optužnici protiv Karadžića, progon Bošnjaka i Hrvata dosegao razmjere genocida.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je tvrdio je da je bošnjačko stanovništvo “dobrovoljno” napuštalo Ključ.

"Nije tačno. Svi su napustili grad pod prisilom, bilo je pitanje života i smrti", odgovorio je svjedok.

Optuženi Karadžić je upitao šta ih je prisiljavalo da odu, a Egrlić je precizirao “strah i organi”.

Veći dio ispitivanja Karadžić je posvetio dokazivanju da je Egrlić bio uhapšen zbog “indicija”, da je organizovao “oružanu pobunu” protiv srpskih vlasti i nabavljao oružje za bošnjačke formacije.

"Ja jesam bio član štaba Teritorijalne odbrane (TO), a to što vi kažete su ljudi pod prisilom izjavljivali na Manjači, a neki su kasnije i pobijeni", rekao je Egrlić.

Egrlić je negirao da je TO-u u Ključu imala bilo kakvu čvršću vojnu organizaciju, iako je bila “legalna”. Svjedok je dodao da su Srbi odnijeli svo oružje iz skladišta i podijelili svojim jedinicama.

Svjedok je tokom iskaza napomenuo i da su mu dva rođena brata
bila ubijena u Ključu.

Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a i SDS-a, sudi se za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština u BiH, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje međunarodnih zvaničnika za taoce.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 6. oktobra, javio je BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: