Danas saslušana tri svjedoka
0

Suđenje Iliju Jurišiću nastavlja se u februaru

Piše: D. Brkić
Ilija Jurišić sluša presudu Apelacionog suda
Ilija Jurišić sluša presudu Apelacionog suda
Nakon što su danas saslušana tri svjedoka pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, predsjednik sudskog vijeća Dragan Mirković, nastavak suđenja Tuzlaku Iliji Jurišiću zakazao je za kraj februara naredne godine.

U sudnici je danas, kao i u prvostepenom postupku, saslušan pukovnik Mile Dubajić, nekadašnji komandant kasarne ''Husinska buna'' u Tuzli, dok su Mehmed Bajrić, načelnik CJB Tuzla i Enver Delibegović svjedočili videolinkom iz Sarajeva.

''Svi oni su ostali pri svojim ranijim iskazima. Prema mom mišljenju, najzanimljiviji dio današnjeg ročišta je sučeljavanje Dubajića i Bajrića. U jednom trenutku Bajrić je rekao kako Dubajić ne govori istinu, a pozvao je Sudsko vijeće da koristi poligraf'', kaže predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić.

Za naredno ročište koje je zakazano za 27., 28. i 29. februar Sudsko vijeće je pozvalo sve komandante CJB-a koji su učestvovali u operaciji povlačenja jedinica JNA iz Tuzle 15. maja 1992. godine.

Podsjetimo kako je Jurišić prvostepenom presudom oglašen krivim i osuđen na 12 godina zatvora. Presudu je ukinuo Apelacioni sud koji je naložio novo suđenje pred izmijenjenim Sudskim vijećem.