Sud u Sarajevu
103

Suđenje Goranu Salihoviću: Terete ga da je na jelo potrošio više od 80.000 KM

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću koji se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno da je pribavio imovinsku korist u iznosu višem od 50.000 KM.

Tužiteljica Tužilaštva KS Amra Mehmedović pročitala je optužnicu kojom se Salihović tereti da je u periodu od 1.2.2013. do 28.9.2016. godine iskoristio službeni položaj i ovlaštenja na način da je prekršio Odluku o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inozemstvu.

Prema toj odluci u svrhu Reprezentacije Tužilaštvo BiH je imalo na raspolaganju oko 25.000 KM na godišnjem nivou, ali je Salihović, prema navodima optužnice, naredio službeniku da prebaci dodatna sredstva iz budžeta Tužilaštva za Reprezentaciju znajući da takvim prebacivanjem umanjuje sredstva za rad drugih odjela ove pravosudne institucije.

Trošenje u dane vikenda

Potom je taksativno navela mjesta, datume, dane i iznos računa koji su za Tužilaštvo sporni, odnosno da je Salihović trošio sredstva reprezentacije u dane vikenda i tokom dana godišnjeg odmora u ugostiteljskim objektima. Riječ o iznosu od oko 80 hiljada KM za koje Tužilaštvo tvrdi da je prekoračen iznos dozvoljenog iznosa za reprezentaciju.

Prema drugoj tački optužnice, Salihović se tereti da je namjerno zakasnio na avion u povratku iz Pariza i kupio vlastitim sredstvima tri karte, a potom ih refundirao od Tužilaštva BiH čime je budžet oštećen za oko 3,8 hiljada KM.

Odgovarajući na pitanje predsjednika Sudskog vijeća Jesanke Ružića, Salihović je rekao da ne razumije optužnicu jer je činjenični opis nejasan i ne pokazuje da je postupao suprotno ciljevima službe ili da je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

"U okviru svojih ovlaštenja sredstva sam koristio za materijalne troškove, ekshumacije, angažovanje radnika na određeno i rad drugih odjela i za reprezentaciju što je sve evidentirano na kontu. Dokazi Tužilaštva BiH će vam pokazati da u datom periodu nije bilo prekoračenja godišnjeg iznosa budžeta niti bilo koja stavka probijena. Izvještaji finansijskih revizora nisu pokazali bilo kakvo kršenje zakona kao ni nalaz vještaka Tužilaštva BiH", rekao je Salihović.

Objesite tužioca koji je spao na to da krade za ručak

Kazao je kako on donio odluku kojom su povećana sredstva za reprezentaciju, ali da je Tužilaštvo BiH svake godine u tom periodu tražilo od Ministarstva finansija BiH dozvolu za rekonstrukciju budžeta i da je svaki put dobilo dozvolu.

"Budžet je u mom periodu povećan za 3-4 miliona KM. Pa zamislite tog tužioca koji je spao na to da krade ručak, odmah ga objesite, objesite me ako sam to uradio. Ovdje se teretim za rad Tužilaštva. Uzmite u obzir kako je tada radilo, imali smo tri smjene, sada nema posla ni za jednog tužioca. Sav iznos je knjižen u knjigama pa čak i službena putovanja koja sam proglasio tajnim, a to sam učinio da bih bio siguran na svojim putovanjima. Po povratku sam uvijek donosio dokumente i račune", rekao je Salihović.

Cilj uništiti pravosuđe

Istakao je kako su revizori uvijek dali pozitivno mišljenje i da nikada nisu imali zamjerku za transparentnost niti su navodili da sumnjaju u istinitost podataka.

Kada su u pitanju sporni dani vikenda i godišnjeg odmora kada je napravio navedene iznose računa, Salihović je rekao kako je on tužilac 0-24 svaki dan bez obzira je li dan vikenda ili na godišnjem, a da su tada imali jaku saradnju s regionalnim zemljama na projektima nestalih i ekshumacija, te da su delegacije dolazile i u dane vikenda.

"Ovaj moj slučaj je lov na vještice. Sramotno je da glavnog tužioca jedne države tretira na ovaj način, da se provodi linč samo zato što sam zakasnio na avion ili pojeo ručak. Ja sa smijenjen, Ustavni sud je naložio da me vrate, ali nisu to ispoštovali. Cilj je bio da se sklonim i uništi pravosuđe. Ovo je predmet Kafka- krenuli su o državnog udara, a došli su do ručka i karte", rekao je Salihović.

Kao objašnjenje što je "zakasnio" na let, kazao je da su stigli ranije sat vremena prije zatvaranja check-ina, ali da su njegovog kolegu pretresali. Prije nego je kupio karte nazvao je službe finansija i pitao da li je to dozvoljeno, nakon što mu je potvrđeno, to je i uradio.

Naredno ročište zakazano je za 14. februar u 9 sati kada će svjedočiti Božo Mihajlović, Irisa Čevra i Elma Šabeta.