{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Enizu Bešiću: Pozvana svjedokinja koja je preminula prije pet godina

F
20.10.2014. u 14:16
0
6
Suđenje Enizu Bešiću: Pozvana svjedokinja koja je preminula prije pet godina
0
Suđenje Enizu Bešiću: Pozvana svjedokinja koja je preminula prije pet godina
Svjedokinja optužbe Zorka Letić, čije je saslušanje bilo najavljeno za danas na suđenju Enizu Bašiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, preminula je još 2009. godine, rečeno je na ročištu.
Tužiteljica Amra Ahmetlić je na prijedlog Sudskog vijeća pročitala iskaze koje je ova svjedokinja dala u istrazi 1996., a potom i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici 2007. godine.

Svjedokinja je navela da je s porodicom bila kod komšije Luke Šestana u Vardištu (općina Zenica) kada su došla tri vojnika, Eniz Bašić i braća Samir i Sabahudin Kolić, koji su bili naoružani i u maskirnim uniformama.

"Pozvali su mog muža Mirka Letića i Luku Šestana da izađu. Moja kćerka je poznavala Eniza i rekla mu je da joj čuva tatu, a on je odgovorio da se ne sekira i da će oni doći za sat – sat i po. Sabahudin Kolić je ostao s nama i pustio nas je da idemo svojoj kući", navela je Letić.

Ona je dodala da im je nakon nekoliko dana javljeno da je u Bilivodama zapaljena jedna vikendica i da su u njoj pronađena dva spaljena tijela.

"Identifikacijom je utvrđeno da je to bio moj pokojni muž Mirko i Jozo Krišto. Mi znamo ko je odveo Mirka, a oni neka kažu šta se dalje desilo", navedeno je u iskazu.

Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), neovlašteno odveo dva civila iz kuće u selu Vardište, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Odbrana je prigovorila da su iskazi dati 1996. i 2007. kontradiktorni s obzirom da u ranijem iskazu nije navedeno da je optuženi uperio pušku u leđa Mirku Letiću i tako ga odveo.

Optuženi je izjavio da ne poznaje Zorku Letić, da ne zna otkud bi ona njega mogla znati i zašto je navela njegovo ime.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Enesa Malićbegovića, tužiteljica je kazala da je istraga o drugim osobama navedenim u iskazu svjedokinje obustavljena.

Suđenje se nastavlja 6. novembra, javlja BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: