BiH
0

Suđenje Azri Miletić: Odbijeni zahtjevi za izuzeće Kreso i Ćuković

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH odbio je zahtjev Odbrane Azre Miletić za izuzeće predsjednice ove institucije Meddžide Kreso i sudije Biljane Ćuković.

Na opštoj sjednici Suda BiH je zaključeno da je zahtjev za izuzeće Kreso nedopušten, dok je u odnosu na Ćuković ocijenjen neosnovanim.

Odbrana je zahtjev za izuzeće podnijela uoči planiranog početka suđenja Miletić, koja je, kao sudija Suda BiH, optužena za korupciju, sa Senadom Šabićem i Ramom Brkićem. Kao razlozi za izuzeće navedena je sumnja u nepristrasnost sudija Suda BiH.

Sud je u odluci konstatovao da se po zakonu može tražiti samo izuzeće sudije koji postupa u predmetu, a da Kreso to nije činila ni u jednoj fazi postupka. Predsjednica Suda BiH je, kako se navodi, jedino održala konferenciju za novinare nakon hapšenja Miletić. Napominje se da je Ustavni Sud BiH u vezi s ovim pitanjem zaključio da održavanjem novinarske konferencije nije povrijeđeno pravo na pretpostavku nevinosti tada osumnjičene.

Zahtjev za izuzeće Ćuković, koja je postavljena za sudiju u ovom predmetu, odbijen je kao neosnovan.

Odbrana je kao jedan od argumenata navela da je u sličnom slučaju Sud BiH prebacio drugi predmet na niži sud. Na opštoj sjednici je zaključeno da je o ovom pitanju već odlučivao Sud BiH.

Na ovoj sjednici nisu prihvaćeni ni argumenti Odbrane da sumnju u nepristrasnost potkopava i dopis iz 2010. godine, u kojem se na “nizak, tračerski i zloban” način govori o ličnosti sudije Miletić, a koji je potpisan sa “grupa sudija Suda BiH”.

Sudije su na opštoj sjednici konstatovale da je i o ovom pitanju ranije odlučivano, napominjući da se radi o anonimnom podnesku koji je mogao napisati bilo ko. “Prihvatljivi su argumenti sudije Ćuković da ona u vrijeme pisanja predstavke nije poznavala sudiju Miletić, osim u kolegijalnom i profesionalnom smislu, s obzirom da je u to vrijeme bila svega četiri mjeseca sudija Suda BiH”, navodi se u odluci.

Miletić je optužena za primanje, a Šabić i Brkić za davanje dara. Šabić i Brkić su, prema optužnici, Miletić obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizovani kriminal.