Suđenje Azri Miletić: Odbijeni zahtjevi za izuzeće Kreso i Ćuković

Klix.ba
18.11.2015. u 14:19
0
0
Suđenje Azri Miletić: Odbijeni zahtjevi za izuzeće Kreso i Ćuković
0
Suđenje Azri Miletić: Odbijeni zahtjevi za izuzeće Kreso i Ćuković Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH odbio je zahtjev Odbrane Azre Miletić za izuzeće predsjednice ove institucije Meddžide Kreso i sudije Biljane Ćuković.
Na opštoj sjednici Suda BiH je zaključeno da je zahtjev za izuzeće Kreso nedopušten, dok je u odnosu na Ćuković ocijenjen neosnovanim.

Odbrana je zahtjev za izuzeće podnijela uoči planiranog početka suđenja Miletić, koja je, kao sudija Suda BiH, optužena za korupciju, sa Senadom Šabićem i Ramom Brkićem. Kao razlozi za izuzeće navedena je sumnja u nepristrasnost sudija Suda BiH.

Sud je u odluci konstatovao da se po zakonu može tražiti samo izuzeće sudije koji postupa u predmetu, a da Kreso to nije činila ni u jednoj fazi postupka.
Predsjednica Suda BiH je, kako se navodi, jedino održala konferenciju za novinare nakon hapšenja Miletić. Napominje se da je Ustavni Sud BiH u vezi s ovim pitanjem zaključio da održavanjem novinarske konferencije nije povrijeđeno pravo na pretpostavku nevinosti tada osumnjičene.

Zahtjev za izuzeće Ćuković, koja je postavljena za sudiju u ovom predmetu, odbijen je kao neosnovan.

Odbrana je kao jedan od argumenata navela da je u sličnom slučaju Sud BiH prebacio drugi predmet na niži sud. Na opštoj sjednici je zaključeno da je o ovom pitanju već odlučivao Sud BiH.

Na ovoj sjednici nisu prihvaćeni ni argumenti Odbrane da sumnju u nepristrasnost potkopava i dopis iz 2010. godine, u kojem se na “nizak, tračerski i zloban” način govori o ličnosti sudije Miletić, a koji je potpisan sa “grupa sudija Suda BiH”.

Sudije su na opštoj sjednici konstatovale da je i o ovom pitanju ranije odlučivano, napominjući da se radi o anonimnom podnesku koji je mogao napisati bilo ko.
“Prihvatljivi su argumenti sudije Ćuković da ona u vrijeme pisanja predstavke nije poznavala sudiju Miletić, osim u kolegijalnom i profesionalnom smislu, s obzirom da je u to vrijeme bila svega četiri mjeseca sudija Suda BiH”, navodi se u odluci.

Miletić je optužena za primanje, a Šabić i Brkić za davanje dara. Šabić i Brkić su, prema optužnici, Miletić obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizovani kriminal.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: