Afera Bosnalijek
5

Suđenje Arslanagiću i drugima nastavljeno ispitivanjem finansijske vještakinje

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) direktnim ispitivanjem sudske vještakinje finansijske struke Mirsade Čeho.

Predmet njenog vještačenja bili su putni nalozi za službena putovanja Amara Arslanagića, jednog od optuženih u tom predmetu, a koji je, u međuvremenu, postao nedostupan bh. pravosuđu.

Nalaz i mišljenje vještakinje odnosio se na ukupno 87 putnih naloga, izdatih na ime službenih putovanja Amara Arslanagića, bivšeg direktora Bosnalijekovog odjeljenja Inostrana tržišta - Srednji istok i Afrika i direktora sektora Inostrani marketing i prodaja (od početka 2005. do sredine 2012.)

Čeho se očitovala u vezi s relevantnim detaljima svih analiziranih putnih naloga, uključujući specifikaciju i rekapitulaciju/obračun putnih troškova, broj i datum naloga, svrhu i odredište (mjesto putovanja), te isplate na ime akontacija, vrste valuta i vrstu prijevoznog sredstva, kao i odgovorne osobe koje su odobrile/ovjerile/potpisale putne naloge.

Prema njenom nalazu i mišljenju, veliku većinu tih naloga je odobrio/ovjerio drugooptuženi Šefik Handžić, bivši Bosnalijekov izvršni direktor za finansije, a određen broj i ondašnji izvršni direktor za marketing i prodaju Bojan Kebe, te manji broj prvooptuženi, bivši generalni direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek Edin Arslanagić.

Utvrđeno je, istovremeno, kako velika većina putnih naloga u pogledu troškovnika nije pravdana odgovarajućom dokumentacijom, odnosno da je samo manji broj tih naloga 'uredno opravdan'.

Vještačenjem je, također, utvrđeno kako se troškovi na ime službenih putovanja Amara Arslanagića u iznosu 390.000 KM nisu mogli pravdati (Amar A. je 22. 01. 2015. godine nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog pronevjere u službi uz obavezu da kompaniji vrati više od 71.000 KM).

Čeho je ukazala na poteškoće koje su pratile vještačenje, a koje su nastale usljed dokumentacije pisane na različitim jezicima, stranih valuta i u vezi s tim neophodne konverzije...

Odbrana je reagirala u više navrata, prigovarajući kao i ranije da nisu dobili naredbe Tužilaštva KS na temelju kojih je vršeno vještačenje, a, između ostalog, i u pogledu distinkcije između pojmova potpisao, ovjerio i odobrio, kao i nužnosti razlikovanja u kontekstu datiranja putnih naloga i datuma/vremena njihove realizacije. Istovremeno, insistirali su na razjašnjenjima u vezi s hronologijom, prirodom i sadržajem naredbi za provođenje vještačenja.

Budući da odbrana nije bila u mogućnosti pristupiti unakrsnom ispitivanju vještakinje, to je prolongirano za naredno ročište, a Tužiteljstvu je naloženo da odbrani dostavi naredbe za provođenje spomenutog vještačenja.

Sud je, usto, konstatirao kako je u međuvremenu u spis dostavljeno mišljenje sudskog vještaka medicinskle struke Hamze dr. Žuje kojim je potvrđeno da je Šefiku Handžiću, drugooptuženom u ovom predmetu, neophodan fizikalni tretman, te da se radi o ozbiljnom oboljenju koje usljed progresije zahtjeva takav liječnički pristup.

Budući da su termini za Handžićevu terapiju određeni do kraja aprila, nastavak pretresa u ovom slučaju zakazan je za 8. maj.

Inače, predmet Arslanagić i drugi nalazi se u fazi dokaznog postupka, odnosno ispitivanja sudskih vještaka, koje je optužba predložila.

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije ‘Bosnalijek’ i spomenutih firmi.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u tom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i budući da je nedostupan bh. pravosudnim organima, za njim je raspisana međunarodna potjernica.