{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinje danas

F
12.11.2013. u 07:58
2
9
Suđenje Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinje danas
2
Suđenje Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinje danas
Aleksandar Cvetković
Početak glavnog pretresa u predmetu Aleksandar Cvetković pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazan je za danas, najavljeno je iz Suda BiH.
Sud BiH potvrdio je 12. septembra optužnicu kojom se optuženi Aleksandar Cvetković tereti za krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 29. istog zakona.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Aleksandar Cvetković kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske krajem juna 1995. godine učestvovao u izvođenju prvog napada na UN zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemirivanja bošnjačkog stanovništva, te da je 11. jula 1995. godine učeštvovao u vojnoj operaciji "Krivaja -95“.

U optužnici se dalje navodi da je nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, optuženi Cvetković 16. jula 1995. godine na lokaciji Ekonomija Branjevo, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda pucao iz automatske puške na zarobljenike koji su bili u grupama po deset zarobljenika, kojom prilikom je po prijekom postupku pogubljeno najmanje devet stotina zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, dok su samo dva zarobljenika preživjela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: