{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aleksandar Cvetković se izjasnio da nije kriv

F
10.10.2013. u 15:19
0
4
Aleksandar Cvetković se izjasnio da nije kriv
0
Aleksandar Cvetković se izjasnio da nije kriv
Aleksandar Cvetković
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine optuženi Aleksandar Cvetković izjasnio se da nije kriv.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 12. septembra ove godine optužnicu kojom se optuženi Aleksandar Cvetković tereti za krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 29. istog zakona, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Aleksandar Cvetković, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, krajem juna 1995. godine učestvovao u izvođenju prvog napada na UN zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemirivanja bošnjačkog stanovništva, te da je 11. jula 1995. godine učeštvovao u vojnoj operaciji "Krivaja -95“.

Optužnica dalje navodi da je nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, optuženi Cvetković dana, 16. jula 1995. godine na lokaciji Ekonomija Branjevo, zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, pucao iz automatkse puške na zarobljenike koji su bili u grupama po deset zarobljenika, kojom prilikom je po prijekom postupku pogubljeno najmanje devet stotina zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, dok su samo dva zarobljenika preživjela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: