{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aleksandar Cvetković se izjasnio da nije kriv

F
10.10.2013. u 15:19
0
4
Aleksandar Cvetković se izjasnio da nije kriv
0
Aleksandar Cvetković se izjasnio da nije kriv
Aleksandar Cvetković
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine optuženi Aleksandar Cvetković izjasnio se da nije kriv.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 12. septembra ove godine optužnicu kojom se optuženi Aleksandar Cvetković tereti za krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 29. istog zakona, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Aleksandar Cvetković, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, krajem juna 1995. godine učestvovao u izvođenju prvog napada na UN zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemirivanja bošnjačkog stanovništva, te da je 11. jula 1995. godine učeštvovao u vojnoj operaciji "Krivaja -95“.

Optužnica dalje navodi da je nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, optuženi Cvetković dana, 16. jula 1995. godine na lokaciji Ekonomija Branjevo, zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, pucao iz automatkse puške na zarobljenike koji su bili u grupama po deset zarobljenika, kojom prilikom je po prijekom postupku pogubljeno najmanje devet stotina zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, dok su samo dva zarobljenika preživjela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: