Borjana Krišto
0

"Sudije Ustavnog suda BiH imenovane u skladu sa odredbama Ustava"

SRNA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Borjana Krišto naglasila je danas tokom susreta sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da je odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, donesena s punom odgovornošću i uz dosljednu primjenu odredaba Ustava FBiH.

U saopštenju iz kabineta predsjednika FBiH navodi se da je Krišto istakla da će odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda imati pravnu snagu kada je potvrdi većina izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Tokom današnjeg susreta Krišto je detaljno upoznala visokog predstavnika s procedurom imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH i istakla da su neprihvatljive konstatacije plasirane u medijima o navodnom kršenju Ustavom propisane procedure kod takvih imenovanja, kao i da je time narušena vladavina prava i nezavisnost pravosuđa. 

Inzko je 8. februara izjavio da odluka predsjednika Federacije BiH Borjane Krišto i potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Mičić o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH od 3. februara, krši Ustav FBiH po dva osnova. 

Krišto, Kebo i Mičićeva su potpisali izbor Miloša Babića iz reda srpskog, Dženane Hadžiomerović iz reda bošnjačkog i od ranije spornog Andrije Kolaka iz reda hrvatskog naroda za sudije Ustavnog suda FBiH.

Odluka o imenovanju ne može stupiti na snagu bez saglasnosti Doma naroda federalnog Parlamenta koji još nije konstituisan.