{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sudije Ustavnog suda BiH imenovane u skladu sa odredbama Ustava"

S
16.2.2011. u 17:08
0
14
"Sudije Ustavnog suda BiH imenovane u skladu sa odredbama Ustava"
0
"Sudije Ustavnog suda BiH imenovane u skladu sa odredbama Ustava"
Borjana Krišto
Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Borjana Krišto naglasila je danas tokom susreta sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da je odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, donesena s punom odgovornošću i uz dosljednu primjenu odredaba Ustava FBiH.
U saopštenju iz kabineta predsjednika FBiH navodi se da je Krišto istakla da će odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda imati pravnu snagu kada je potvrdi većina izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Tokom današnjeg susreta Krišto je detaljno upoznala visokog predstavnika s procedurom imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH i istakla da su neprihvatljive konstatacije plasirane u medijima o navodnom kršenju Ustavom propisane procedure kod takvih imenovanja, kao i da je time narušena vladavina prava i nezavisnost pravosuđa.

Inzko je 8. februara izjavio da odluka predsjednika Federacije BiH Borjane Krišto i potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Mičić o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH od 3. februara, krši Ustav FBiH po dva osnova.

Krišto, Kebo i Mičićeva su potpisali izbor Miloša Babića iz reda srpskog, Dženane Hadžiomerović iz reda bošnjačkog i od ranije spornog Andrije Kolaka iz reda hrvatskog naroda za sudije Ustavnog suda FBiH.

Odluka o imenovanju ne može stupiti na snagu bez saglasnosti Doma naroda federalnog Parlamenta koji još nije konstituisan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: