|

"Sudije Ustavnog suda BiH imenovane u skladu sa odredbama Ustava"

"Sudije Ustavnog suda BiH imenovane u skladu sa odredbama Ustava"
0
S
SRNA
16.2.2011. u 17:08
14
komentara
0

dijeljenja
"Sudije Ustavnog suda BiH imenovane u skladu sa odredbama Ustava" Borjana Krišto
Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Borjana Krišto naglasila je danas tokom susreta sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da je odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, donesena s punom odgovornošću i uz dosljednu primjenu odredaba Ustava FBiH.
U saopštenju iz kabineta predsjednika FBiH navodi se da je Krišto istakla da će odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda imati pravnu snagu kada je potvrdi većina izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Tokom današnjeg susreta Krišto je detaljno upoznala visokog predstavnika s procedurom imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH i istakla da su neprihvatljive konstatacije plasirane u medijima o navodnom kršenju Ustavom propisane procedure kod takvih imenovanja, kao i da je time narušena vladavina prava i nezavisnost pravosuđa.

Inzko je 8. februara izjavio da odluka predsjednika Federacije BiH Borjane Krišto i potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Mičić o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH od 3. februara, krši Ustav FBiH po dva osnova.

Krišto, Kebo i Mičićeva su potpisali izbor Miloša Babića iz reda srpskog, Dženane Hadžiomerović iz reda bošnjačkog i od ranije spornog Andrije Kolaka iz reda hrvatskog naroda za sudije Ustavnog suda FBiH.

Odluka o imenovanju ne može stupiti na snagu bez saglasnosti Doma naroda federalnog Parlamenta koji još nije konstituisan.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...