{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudije Radovana Karadžića u obilasku Srebrenice

F
5.6.2012. u 13:30
0
1
Sudije Radovana Karadžića u obilasku Srebrenice
0
Sudije Radovana Karadžića u obilasku Srebrenice
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sudsko vijeće Haškog tribunala koje vodi suđenje protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), u ponedjeljak je započelo obilazak lokacija u Srebrenici bitnih za optužnicu, kojom mu se na teret stavlja genocid nad srebreničkim muslimanima u ljeto 1995. godine. Kako je saopćeno u utorak iz Haškog tribunala, posjeta sudija Srebrenici i okolini trajat će pet dana.
Članovi Raspravnog vijeća su, pored predsjedavajućeg O-gon Kwona iz Južne Koreje, Howard Morrison iz Velike Britanije i Melville Baird iz Trinidada. Rezervni sudija je Flavia Lattanzi iz Italije.

Posjete sudija lokacijama na kojima su zločini po optužnicama počinjeni uobičajene su u praksi Tribunala, ali nisu obavezne.

Zajedno sa sudijama, u posjeti Srebrenici su i predstavnici Tužilaštva i Karadžićeve Odbrane, prenosi BIRN Justice Report.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice koje su snage pod njegovom vrhovnom komandom strijeljale u danima nakon što su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu, koja je u to vrijeme bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Bivšeg predsjednika RS-a optužnica tereti i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Suđenje je počelo krajem oktobra 2009., a tužioci su izvođenje dokaza protiv Karadžicha završili krajem maja ove godine. Karadžić, koji se brani sam, izvođenje dokaza Odbrane započet će 16. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: