BiH
0

Sudije Radovana Karadžića u obilasku Srebrenice

FENA
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sudsko vijeće Haškog tribunala koje vodi suđenje protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), u ponedjeljak je započelo obilazak lokacija u Srebrenici bitnih za optužnicu, kojom mu se na teret stavlja genocid nad srebreničkim muslimanima u ljeto 1995. godine. Kako je saopćeno u utorak iz Haškog tribunala, posjeta sudija Srebrenici i okolini trajat će pet dana.

Članovi Raspravnog vijeća su, pored predsjedavajućeg O-gon Kwona iz Južne Koreje, Howard Morrison iz Velike Britanije i Melville Baird iz Trinidada. Rezervni sudija je Flavia Lattanzi iz Italije.

Posjete sudija lokacijama na kojima su zločini po optužnicama počinjeni uobičajene su u praksi Tribunala, ali nisu obavezne.

Zajedno sa sudijama, u posjeti Srebrenici su i predstavnici Tužilaštva i Karadžićeve Odbrane, prenosi BIRN Justice Report.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice koje su snage pod njegovom vrhovnom komandom strijeljale u danima nakon što su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu, koja je u to vrijeme bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Bivšeg predsjednika RS-a optužnica tereti i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Suđenje je počelo krajem oktobra 2009., a tužioci su izvođenje dokaza protiv Karadžicha završili krajem maja ove godine. Karadžić, koji se brani sam, izvođenje dokaza Odbrane započet će 16. oktobra.