BiH
0

Sudije iz Haaga u predmetu protiv Dragomira Miloševića u obilasku lokacija u Sarajevu

FENA
Pretresno vijeće u postupku protiv Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), danas je započelo trodnevni obilazak nekoliko lokacija u Sarajevu, saopćeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Delegacija se sastoji od sudija Pretresnog vijeća III, pomoćnog osoblja s Međunarodnog suda i predstavnika optužbe i odbrane.

Milošević, koji je, naslijedivši Stanislava Galića, bio komandant SRK od augusta 1994. do novembra 1995., tereti se za ubistvo, terorisanje i napade na civile u vezi s kampanjom snajperskog djelovanja i granatiranja grada Sarajeva.

Navodi se da je posljedica tih napada bila ubistvo i ranjavanje hiljada sarajevskih civila oba spola i svih uzrasta. Prema optužnici, granatiranje i snajpersko djelovanje bilo je usmjereno na civile koji su obrađivali vrtove, čekali u redu za kruh, sipali vodu, išli na sahrane, kupovali na pijacama, vozili se tramvajima, sakupljali drva, ili jednostavno šetali s djecom ili prijateljima.

Ljudi su ranjavani i ubijani čak u vlastitim domovima, pogođeni mecima koji bi ušli kroz prozore. U optužnici se navodi da napadi na sarajevske civile često nisu bili u vezi s vojnim akcijama i da im je cilj bio da stanovnike drže u stalnom strahu.

Suđenje Dragomiru Miloševiću je počelo 11. januara 2007., a optužba je završila prvu polovinu postupka izvođenja svojih dokaza.