{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudije iz Haaga u predmetu protiv Dragomira Miloševića u obilasku lokacija u Sarajevu

F
19.3.2007. u 11:36
0
0
Sudije iz Haaga u predmetu protiv Dragomira Miloševića u obilasku lokacija u Sarajevu
0
Sudije iz Haaga u predmetu protiv Dragomira Miloševića u obilasku lokacija u Sarajevu
Pretresno vijeće u postupku protiv Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), danas je započelo trodnevni obilazak nekoliko lokacija u Sarajevu, saopćeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).
Delegacija se sastoji od sudija Pretresnog vijeća III, pomoćnog osoblja s Međunarodnog suda i predstavnika optužbe i odbrane.

Milošević, koji je, naslijedivši Stanislava Galića, bio komandant SRK od augusta 1994. do novembra 1995., tereti se za ubistvo, terorisanje i napade na civile u vezi s kampanjom snajperskog djelovanja i granatiranja grada Sarajeva.

Navodi se da je posljedica tih napada bila ubistvo i ranjavanje hiljada sarajevskih civila oba spola i svih uzrasta. Prema optužnici, granatiranje i snajpersko djelovanje bilo je usmjereno na civile koji su obrađivali vrtove, čekali u redu za kruh, sipali vodu, išli na sahrane, kupovali na pijacama, vozili se tramvajima, sakupljali drva, ili jednostavno šetali s djecom ili prijateljima.

Ljudi su ranjavani i ubijani čak u vlastitim domovima, pogođeni mecima koji bi ušli kroz prozore. U optužnici se navodi da napadi na sarajevske civile često nisu bili u vezi s vojnim akcijama i da im je cilj bio da stanovnike drže u stalnom strahu.

Suđenje Dragomiru Miloševiću je počelo 11. januara 2007., a optužba je završila prvu polovinu postupka izvođenja svojih dokaza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: