Naslućuje još afera
30

Sudija Perić o snimku Tadić i Mehmedagića: Trebala bi podnijeti ostavku, ali ne očekujem ništa

B. R.
Branko Perić (Foto: Klix.ba)
Branko Perić (Foto: Klix.ba)
Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić u izjavi za Klix.ba komentarisao je razgovor glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, a čiji je audiozapis javno objavljen.

Perić je ranije otvoreno kritikovao rad pravosudnih institucija, a kritike nisu izostale ni ovaj put. Smatra da je ovo, kako je izjavio, neprimjeren razgovor i kontakt ispod svakog nivoa.

Pitali smo ga da li bi Tadić trebala podnijeti ostavku na funkciju glavne tužiteljice.

"Ako je tačno sve ono što je objavljeno u medijima, mislim da bi trebala podnijeti ostavku. Na kraju krajeva Milorad Barašin (bivši glavni državni tužitelj, op.a.) je suspendovan zbog identične situacije", poručio je.

Tema razgovora sa Perićem je bilo i to kako glavna tužiteljica može privatno razgovarati sa osobom koja je optužena.

"Očigledno su postavljeni neki drugi ciljevi za taj kontakt. Niko razuman ne bi pristao da razgovara sa osumnjičenim, sa nekim protiv koga se vodi istraga. To je nešto što je neprimjereno", rekao je.

Ne očekuje da će ovo biti razlog da se konačno počne sa suštinskim poboljšanjem u pravosuđu.

"Ne očekujem ništa u pravosuđu, ono je mrtvo. Takvih slučajeva je bilo koliko hoćete i nikada niko nije našao za potrebnim da razgovara o integritetu ljudi koji upravljaju institucijama", naglasio je Perić.

Kao u prilog prethodnom stavu istakao je rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

"Sastav VSTV-a koji je vodio Milan Tegeltija je primjer odsustva bilo kakvog integriteta - profesionalnog i moralnog. Vidite da se i poslije Milana Tegeltije stvari ne rješavaju na očekivani način. To je okosnica cijele te priče", mišljenja je.

Kako je kazao za Klix.ba, bit će još ovakvih snimaka koji će se koristiti u političke svrhe.

"Takvih stvari će biti koliko hoćete. Izgleda da je prisluškivanje svih ovdje normalna stvar. To se objavljuje kada to zatreba iz nekih političkih razloga ili da bi se neko obračunao s nekim", ukazao je.

Za Perića je ovo pokazatelj da je društvo, kako je rekao potpuno trulo - ne samo pravosuđe, već u svaki segment.

Podsjećamo, krajem prošle sedmice objavljen je audiosnimak razgovora Tadić i Mehmedagića. Razgovarali su o predmetu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem je Mehmedagić optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. Vlasnik i osnivač Američkog univerziteta Denis Prcić je u ovom predmetu optužen da je Mehmedagiću omogućio nezakonito sticanje fakultetske diplome.

Iz OSA-e su jučer saopćili da će utvrditi ko je snimao razgovor između Tadić i Mehmedagića.