{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud u Zadru prihvatio raniju presudu Ilijaševiću

S
20.1.2014. u 15:44
0
3
Sud u Zadru prihvatio raniju presudu Ilijaševiću
0
Sud u Zadru prihvatio raniju presudu Ilijaševiću
Dominik Ilijašević Como
Županijski sud u Zadru prihvatio je presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je odbjegli Dominik Ilijašević Como osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina nad bošnjačkim stanovništvom u opštinama Vareš i Kiseljak i ubistva jedne osobe u Kiseljaku.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na odluku Županijskog suda u Zadru dozvoljena je žalba. Zbog toga Ilijašević, kojem je Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao 15 godina zatvora, ne može biti upućen na izdržavanje preostalog dijela kazne do donošenja drugostepene odluke - prenio je Birn.

Ilijaševićev advokat Branimir Zorica najavio je podnošenje žalbe. On je dodao da je Ilijaševiću preostalo da odsluži blizu osam godina zatvora.

Ilijašević je u septembru pobjegao iz BiH u Hrvatsku sa odsluženja kazne u mostarskom zatvoru. Pošto ima državljanstvo Hrvatske, on ne može biti izručen BiH.

Županijski sud u Zadru prihvatio je presudu na osnovu sporazuma o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” HVO-a, Vrhovni sud Federacije BiH je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom opština Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva u Kiseljaku počinjenog tokom rata. Sud u Travniku mu je izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: