Zakazan 6. novembra
6

Sud u Tuzli zabranio štrajk zdravstvenim radnicima UKC-a nakon žalbe uprave

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako su zdravstveni radnici Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli, odnosno članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK), u ponedjeljak, 6. novembra, trebali stupiti u generalni štrajk, odlukom Općinskog suda u Tuzli, do toga neće doći.

Podsjećanja radi, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK za ponedjeljak je najavio stupanje u generalni štrajk zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, čije pregovaranje traje od februara ove godine.

"Na potpisivanje kolektivnog ugovora čekali smo godinu dana te upozoravali na mogući štrajk, ali smo čekali s nadom da će se nešto riješiti. S obzirom na to da do toga nije došlo, primorani smo na radikalnu akciju", kazali su ranije iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Na ovakav potez reagovao je menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli te je Općinskom sudu u Tuzli uputio tužbu s prijedlogom za određivanje sudske mjere osiguranja radi utvrđivanja nezakonitosti i zabrane organiziranja i provođenja štrajka.

Podršku tužbi pružila je i Vlada TK, a ovakav postupak iz Štrajkačkog odbora spomenutog sidndikata ocijenili su kao pritisak vlasti na sudstvo, što, kako su ranije naveli, predstavlja opasan presedan ne samo za zdravstvene radnike, nego i za sve radnike u Federaciji BiH.

"Posebno je poražavajuća činjenica da Vlada TK ignoriše Zakon o radu FBiH na koji upućuje ovaj sindikat, odnosno paušalno proglašava naš sindikat nereprezentativnim iako isti ima reprezentativnost na federalnom nivou, čime prema Zakonu o radu FBiH ima i reprezentativnost na kantonalnom. Napominjemo da je ovaj Sindikat reprezentativan na federalnom nivou, kao i u svim kantonima, osim u Tuzlanskom Kantonu, upravo zahvaljujući energičnim nastojanjima pojedinih interesnih grupa da ga ospore", istakli su ranije iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Općinski sud u Tuzli je danas donio rješenje kojim zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Iz ove zdravstvene ustanove danas su istakli da će sve klinike u ponedjeljak raditi punim kapacitetom, bez bilo kakve obustave rada.