{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud u Strasbourgu: BiH treba odrediti razumniji vremenski rok za isplatu ratne štete

A
20.1.2015. u 18:10
0
18
Sud u Strasbourgu: BiH treba odrediti razumniji vremenski rok za isplatu ratne štete
0
Sud u Strasbourgu: BiH treba odrediti razumniji vremenski rok za isplatu ratne štete
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu donio je presudu prema kojoj je utvrđeno "kršenje ljudskih prava" u postupku koji je pokrenulo 18 državljana Bosne i Hercegovine koji potražuju naplatu ratne štete.
Riječ je o predmetu "Đurić i ostali protiv Bosne i Hercegovine" u kojem se na osnovu Zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, potražuje isplata ratne štete u Republici Srpskoj.

Nakon odluke domaćih sudova, Republika Srpska je pomenutim osobama morala isplatiti nadoknadu zbog ratne štete, nematerijalne i materijalne.

Današnja odluka se odnosi i na plan uveden u oktobru 2012. godine od strane Bosne i Hercegovine za izvršenje konačnih presuda u slučajevima naknade ratne štete. Plan je predviđao izvršenje pravosnažnih presuda kojima se traži isplata ratne štete u gotovini u roku od 13 godina, počevši od 2013. Ovaj vremenski okvir za provedbu je produžen na 20 godina u julu 2013. godine.

Ipak, aplikanti su pred ECHR-om tražili pravdu zbog neizvršenja pravosnažne presude o naknadi ratne štete.

ECHR u donesenoj odluci navodi da je period od 20 godina za isplatu novčane naknade predug i da predstavlja teret za aplikante. ECHR u obrazloženju odluke navodi da su zabilježena kršenja ljudskih prava u ovom slučaju.

Sud u Strasbourgu je utvrdio da je period od 20 godina predviđen za izvršenje pravosnažnih presuda domaćih sudova koje se odnose na isplatu ratne štete previše dug, posebno u svjetlu kašnjenja koja su već zabilježena. Sud je podsjetio da država ne može opravdavati neizvršenje presude zbog nedostatka novčanih sredstava.

Sud navodi da bi BiH trebala izmijeniti plan u roku od jedne godine, kako bi uvela mnogo razumniji vremenski rok za isplatu ratne štete.

Inače, postoje mnoge osobe u sličnoj situaciji u RS-u ali i u ostatku BiH, dok se pred ECHR-om nalazi oko 400 sličnih slučajeva koje čekaju na postupak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: