Moguća zabrana napuštanja zemlje
11

Sud u Rijeci utvrđuje razloge Abdićevog napuštanja Hrvatske

SRNA
Fikret Abdić (Foto: Arhiv/Dijana Marić/24sata)
Fikret Abdić (Foto: Arhiv/Dijana Marić/24sata)
Riječki županijski sud zakazao je za danas ročište na kojem će biti utvrđeni razlozi zbog kojih je Fikret Abdić, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, napuštao Hrvatsku poslije prijevremenog puštanja na slobodu.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen rekao je da će biti odlučeno hoće li se Abdiću uskratiti mogućnost da ubuduće napušta Hrvatsku, prenosi Slobodna Evropa.

Ranije je bilo najavljeno da će ročište biti održano 6. novembra, ali je prijava Udruženja logoraša iz Velike Kladuše ubrzala cijeli postupak.

Udruženje bivših zatvorenika u Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, čiji je lider bio Fikret Abdić, dostavila je Županijskom sudu u Rijeci dokaze koji potvrđuju da on dolascima u Veliku Kladušu krši odredbe odluke kojom je pušten na uslovnu slobodu.

Predsjednik Udruženja logoraša iz Velike Kladuše Alija Feriz pojasnio je da je iz dostavljenih dokaza jasno da Abdić ne dolazi tamo da bi posjetio porodicu nego kako bi držao političke govore.

Abdić, koji je 2005. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina, u martu je pušten na uslovnu slobodu.