|

Sud u Parizu odgodio odluku o izručenju Radomira Šušnjara BiH

Sud u Parizu odgodio odluku o izručenju Radomira Šušnjara BiH
48
F
FENA
7.1.2015. u 16:34
14
komentara
48

dijeljenja
Sud u Parizu odgodio odluku o izručenju Radomira Šušnjara BiH Šušnjar se dvije decenije skrivao u Francuskoj
Vanraspravno vijeće Žalbenog suda u Parizu odgodilo je danas donošenje odluke o izručenju Radomira (Radovan) Šušnjara Bosni i Hercegovini te je zatražilo dodatne informacije u ovom slučaju, najavivši da će novo ročište biti održano 15. aprila.
Ovu informaciju potvrdila je danas u izjavi za Agenciju FENA bivša glasnogovornica Haškog tribunala, francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, koja je prisustvovala tom ročištu.

Šušnjar, bivši pripadnik vojske bosanskih Srba iz Višegrada, osumnjičen je da je učestvovao u stravičnom zločinu "Živa lomača" kada je u Višegradu ubijeno više od 70 civila. On je u aprilu prošle godine uhapšen u Francuskoj, a njegovi advokati negirali su da je ime uhapšenog Radomir Šušnjar.

"Šušnjar je danas koristio mehanizme koje su i drugi osumnjičeni koristili, a to je da će mu biti suđeno po zakonu koji nije važio 1992. godine odnosno u vrijeme kada je zločin počinjen", pojasnila je Hartmann.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, koja je prisustvovala ovom ročištu, kazala je u izjavi za Agenciju FENA da je Sud u Parizu tražio i da BiH ima svog predstavnika na ovom suđenju što do danas nije učinjeno.

"Institucije BiH su zakazale jer su se od prvog dana morale uključiti u ovaj slučaj posebno zbog specifičnih francuskih zakona. Tražimo da se angažira najbolji advokat za ovaj predmet te da on prisustvuje svakoj raspravi", istaknula je Hasečić.

Navela je da je u sudnici bio tužitelj Tužilaštva BiH Seid Marušić iako se danas Sudu nije mogao obratiti, ali Hasečić izražava nadu da će se u narednim mjesecima riješiti ovi problemi kako bi se, kako kaže, "dželat naroda mog isporučio BiH".

Udruženje "Žena-žrtva rata" je u skladu s programskim ciljevima borbe protiv nekažnjivosti 2010. godine obavijestilo Tužilaštvo BiH da se Šušnjar zvani Lalco krije u Francuskoj.

Šušnjar je s Milanom i Sredojem Lukićem učestvovao u zločinu koji je u javnosti poznat kao "Živa lomača" u kojem je 14. juna 1992. u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu zatvoreno više od 70 civila muslimana među kojima je bilo žena koje su prethodno silovane, kao i djece, a najmlađa žrtva bila je beba od dva dana koja nije uspjela dobiti ni ime.

Mučeni su i na kraju živi zapaljeni. Osmoro je uspjelo da se spasi. Dvoje od osam preživjelih žrtava monstruoznog zločina do danas je umrlo.

Za ovaj zločin Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osudio Milana i Sredoja Lukića za progone na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, nehumana činjenja i istrebljenje, kao i ubistva i okrutne torture. Milan Lukić je 4. decembra 2012. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvorske kazne.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...