BiH
1

Sud u Italiji odlučio: Hanefija Prijić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Piše: I. Č.
Hanefija Prijić zvani Paraga, bivši komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora. Tu odluku suda u Bresciji potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Almin Dautbegović.

"Jutros sam bio na suđenju gospodinu Hanefiji Prijiću, koje je počelo u devet sati, gdje mu je izrečena kazna doživotnog zatvora, za ono što mu je u Bosni i Hercegovini već suđeno, i presuđeno. Dakle, za kaznu koju je već izdržao", kazao je Dautbegović za Klix.ba.

Dodao je da je ova odluka suda u Bresciji bila posve neočekivana, te da će uložiti žalbu na ovu prvostepenu kaznu, "nakon čega ostaje da se vidi šta će se dalje dešavati".

Hanefija Prijić je negirao krivicu pred sudijom, a odluka suda koja je jutros objavljena rezultat je postupka koji se protiv njega vodio za zločin za koji je u BiH već odležao kaznu zatvora.

Podsjećamo, uhapšen je na aerodromu u Dortmundu 2015. prilikom pasoške kontrole, jer je Italija za njim raspisala međunarodnu potjernicu. Prijić je nakon toga izručen Italiji u kojoj se pred sudom u Bresciji vodio postupak.

Hanefija Prijić je bivši ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, pljačkali humanitarne donacije te prilikom te pljačke ubili italijanske humanitarce – Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija.

Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti koji su se bacili na zemlju praveći se mrtvi.

Sud BiH je Hanefiju Prijića zvanog Paraga za to djelo osudio 2001. godine, a kaznu od 13 godina i četiri mjeseca odležao je u KPZ Zenica.