Prvostepeno
424

Sud u Beogradu osudio bivšeg komandanta Armije RBiH Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora

S. H.
Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu danas je osudio Huseina Mujanovića, bivšeg komandanta Armije RBiH na čak deset godina zatvora zbog ratnog zločina, što su bile tvrdnje tužilaštva i ocjena suda, potvrđeno je za Klix.ba.
Mujanović je danas osuđen nakon što je dvije godine proveo u pritvoru, a bio je optužen za ratni zločin nad Srbima koji su se nalazili u ratnom zatvoru u Hrasnici kod Sarajeva.

Tužilaštvo je tražilo 15 godina zatvora, a Viši sud u Beogradu je dosudio 10 godina. Treba istaći da se radi o prvostepenoj presudi. Ipak, taj sud nije ranije dozvolio da se Mujanović brani sa slobode, uprkos tome što je porodica bila spremna platiti kauciju. Rok za podnošenje žalbe je 30 dana.

Presuda je to čiji epilog dolazi u najbolnijem i najemotivnijem trenutku s obzirom na to da se za nekoliko dana obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Stoga će presuda definitivno usmjeriti neke buduće odnose Srbije i BiH.

Da li je Srbija namjerno tempirala izricanje presude Mujanoviću nekoliko dana prije 11. jula, kada su emocije jače i kada su ratne rane svježije, otvoreno je i legitimno pitanje. U svakom slučaju, jednostran odnos prema pravdi utjecat će na odnos dviju država i nametnuti neke nove teme i preispitivanje odnosa.