Slučaj imama Štulanovića
168

Sud u Banjoj Luci sproveo odluku Ustavnog suda BiH i pomnožio s nulom dva Dodikova zakona

Piše D. Bezdrob
Okružni sud u Banjoj Luci
Okružni sud u Banjoj Luci
Profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću Muharem Štulanović prošle godine je nazvao Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom, ali zbog toga neće biti osuđen na Okružnom sudu u Banjoj Luci. Tako je danas odlučio sudija Siniša Marković jer, kako i on kaže, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće.
Razlog je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je nedavno proglasio neustavnim član 280a Krivičnog zakona RS-a koji se odnosi na povredu ugleda RS-a i njenih naroda (kriminalizacija klevete).

Sudija Marković je poručio da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne te se time i vodio.

Također, ovom presudom banjalučkog suda u vodu je pao i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika. Riječ je o Zakonu koji je izglasan u junu 2023. godine i koji je predviđao da se odredbe Ustavnog suda BiH na teritorij RS-a neće primjenjivati niti poštivati.

Nakon što je Ustavni sud BiH poništio pomenuti član Krivičnog zakona RS-a (280a), tvrdi sudija banjalučkog suda, nema više osnova da se sudi Štulanoviću koji je oslobođen optužbi.

Odluka objavljena na stranici Okružnog suda
Odluka objavljena na stranici Okružnog suda

"Okružni sud u Banjaluci je dana 29. 2. 2024. godine, u predmetu broj 11 0 K 035527 24 K – p, objavio presudu kojom je optuženi M. Š, na osnovu člana 298. stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, oslobođen od optužbe da je učinio krivično djelo povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske", navodi se u oslobađajućoj presudi.

"Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano", rekao je Siniša Marković.

Profesor Ustavnog prava Milan Blagojević rekao je za Klix.ba da je presuda Okružnog suda u Banjoj Luci kojom je oslobodio optuženog Muharema Štulanovića od optužbe za krivično djelo povrede ugleda RS-a, uz obrazloženje postupajućeg sudije da je to djelo dekriminalizovano nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH zapravo dokaz da sudovi u Republici Srpskoj primjenjuju odluke tog suda, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je u junu prošle godine donijela Narodna skupština RS-a.

Blagojević također ističe da je današnja presuda banjalučkog suda samo dokaz da sudovi u RS-u poštuju i primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH pa i u trenutnom "krnjem" sastavu od šest sudija, kako neki u tom bh. entitetu vole reći.

"Najnovija presuda Okružnog suda u Banjoj Luci je dokaz da i sudovi u Republici Srpskoj, nažalost, priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika i njegove nametnute odluke bez obzira što su protivpravne, jer ne treba zaboraviti da je Schmidt početkom jula prošle godine poništio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH ubrzo nakon što je usvojen u Narodnoj skupštini RS, tako da zbog toga ni Okružni sud u Banjoj Luci nije u današnjoj presudi postupio po tom zakonu nego po odluci Christiana Schmidta. Time je priznao Schmidta za visokog predstavnika, ali je, nažalost, kršeći Ustav BiH, Ustav Republike Srpske i Povelju UN, Okružni sud u Banjoj Luci priznao i da Schmidt ima pravo da nam svoju volju nameće kao zakon", smatra Blagojević.

Prema njegovim riječima, nakon današnje presude ne treba uopšte imati dilemu da će tako postupati i odlučivati i svi ostali sudovi u Republici Srpskoj.

Da i sam Milorad Dodik poštuje Ustavni sud BiH nedavno je potvrdila i predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić koja je kazala da je upravo lider SNSD-a nedavno podnio apelaciju tom sudu koja se odnosi na klevetu. Dakle, da ne poštuje ili ne priznaje Ustavni sud BiH, kako javno govori, zašto bi se obraćao Ustavnom sudu BiH!?

Podsjetimo, MUP RS-a je početkom prošle godine pokrenuo istagu protiv Muharema ef. Štulanovića profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, nakon što je na internetu objavljen videosnimak još jedne, po njima, sporne hutbe.

Efendija Štulanović je izrekao sudsku istinu, kazavši da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a obilježavanje genocidne tvorevine ističući kako je samo jedna osoba koja je tog dana prisustvovala džumi, izgubila 17 članova porodice koji su pobijeni i poklani samo zato što nisu bili Srbi.