Hidroelektrana na Limu
36

Sud u Banjoj Luci poništio istraživanje o utjecaju HE "Mrsovo" na životnu sredinu

S. Š.
Rijeka Lim (Foto: Centar za životnu sredinu)
Rijeka Lim (Foto: Centar za životnu sredinu)
Presudom Okružnog suda u Banjoj Luci poništeno je rješenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS o utjecaju na životnu sredinu izgradnje i korištenja HE "Mrsovo" snage 36,8 MW, planirane na rijeci Lim na području Rudog.

Ova sudska odluka donesena je u postupku koji je Centar za životnu sredinu pokrenuo krajem decembra 2021. godine, kada je podnio tužbu protiv Ministarstva zbog odobravanja Studije uticaja na zahtjev investitora "Comsar Energy Hydro" d.o.o. Banja Luka, iz razloga što je postupak izrade i odobravanja studije obilovao proceduralnim i drugim nedostacima.

Između ostalog, cijeneći navode tužbe, sud je rješenje Ministarstva poništio, jer se u konačnoj verziji Studije komentari i primljena mišljenja zainteresovanih organa i javnost samo navode, ali se ne obrazlaže da li je i na koji način primljena mišljenja Ministarstvo uzelo u obzir prilikom odobravanja ovog dokumenta.

Sud je osnovanost ovog dijela tužbe utvrdio u tome što je, zbog postojanja stručnog mišljenja nadležnih stručnih ustanova, Ministarstvo bilo dužno da u osporenom rješenju iznese ocjenu tih dokaza i razloge zbog kojih ih nije uvažilo.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Centra za životnu sredinu, ovo tim prije, imajući u vidu da je navedenim stručnim mišljenjima nadležnih ustanova i tužioca ukazano na to da nisu ispunjeni uslovi propisani, npr. stručnim mišljenjem Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Naime, sud je takođe utvrdio da se rješenje Ministarstva osnovano pobija i pozivanjem na stručno mišljenje da je jedna od najvažnijih mjera zaštite i očuvanja predmetnog područja, te povećanja ukupne ihtiopopulacije, jeste zaštita posebnih staništa, tzv. ribljih plodišta.