Prvostepeno osuđen
62

Sud potvrdio da je ratni zločinac Miodrag Mitrašinović pobjegao: Kako je išetao iz bolnice?

B. R.
Sud bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Sud bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Suda Bosne i Hercegovine odgovorili su na upit Klix.ba koji se odnosi na bjekstvo osuđenog ratnog zločinca Miodraga Mitrašinovića iz bolnice u Foči. Tom prilikom istakli su detalje ovog slučaja. Za Mitrašinovićem je raspisana međunarodna potjernica.
Mitrašinović, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović su pred Sudom Bosne i Hercegovine 21. oktobra prvostepeno osuđeni na po 13 godina za ratne zločine u Štrpcima 1993. Luka Dragičević je oslobođen. U Sudu Bosne i Hercegovine su naveli da su prije izricanja presude obaviješteni da se Mitrašinović nalazi u fočanskoj bolnici.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je prije izricanja presude dostavilo Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora, s obzirom na to da su optuženi 20. oktobra po naredbi Tužilaštva uhapšeni, osim Mitrašinovića koji se prema navodima Tužilaštva nalazio na liječenju u zdravstvenoj ustanovi u Foči gdje je zbrinut radi operacije. Navedenu informaciju je potvrdio Mitrašinovićev advokat Miloš Perić koji je obavijestio Sud da se njegov branjenik nalazi u bolnici u Foči gdje je tokom dana operisan te da nije u pokretan i da mu nije poznato koliko će biti zadržan u bolnici", ukazali su.

Napomenuli su da su Mitrašinoviću i ostalima prvostepeno osuđenima nakon izricanja presude odredili mjere pritvora. Istakli su naredbu koju su potom donijeli, a koja se odnosila na Mitrašinovića.

"Nakon izricanja presude i određivanja mjere pritvora, Sud je izdao naredbu Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera (ZIKS) Bosne i Hercegovine da osigura provođenje mjere pritvora Mitrašinoviću u bolnici u Foči gdje se, prema informacijama kojima je Sud tada raspolagao, nalazio na liječenju te da ga po završenom liječenju sprovedu u ZIKS Vojkovići radi nastavka izdržavanja mjere pritvora", tvrde u Sudu Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, državni zatvor u Vojkovićima je obavijestio Sud Bosne i Hercegovine da se Mitrašinović ne nalazi u bolnici u Foči s obzirom na to da im je Odjeljenje hirurgije potvrdilo da je isti taj dan otpušten sa daljeg liječenja. Potom je izdata naredba Sudskoj policiji da odmah uhapsi Mitrašinovića.

"Odmah po prijemu ove informacije, Sud je izdao naredbu Sudskoj policiji da Mitrašinovića odmah uhapsi na adresi prebivališta i da ga sprovede u odgovarajući kazneno-popravni zavod. Sud je istovremeno izdao naredbu Graničnoj policiji da se optuženi Mitrašinović, ako pokuša preći granicu, zadrži do dolaska Sudske policije te da o tome bez odlaganja obavijesti Sud. Sud je o svemu navedenom obavijestio i postupajućeg tužioca. Sudska policija je obavijestila Sud da dolaskom na adresu prebivališta nisu zatekli Mitrašinovića. Nakon prijema navedenih informacija, Sud je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice", obrazloženo je.

Sud Bosne i Hercegovine je zatražio od bolnice u Foči da dostavi službene podatke o tome kada je Mitrašinović primljen na liječenje, po kojoj je osnovi hospitalizovan, odnosno da li je bio operisan, kao i podatke u vezi njegovog otpuštanja sa liječenja - vrijeme otpusta te da li je riječ o otpustu po preporuci ljekara ili svojevoljnoj odluci pacijenta. Istakli su da do ovog trenutka nisu dobili tražene informacije.